Izbornik
Naslovnica Vijesti
Najviše gradonačelnica i načelnica ima HDZ

Rodna statistika izbora: žene su pobijedile u 13 gradova

Kristina Ikić Baniček, Nelka Tomić, Kristina Križanac, Ana Marija Petin
Foto: Pixsell
U ukupno 576 županija, gradova i općina žene su na ovim izborima osvojile vlast u njih svega 47, ili osam posto, ali i to je napredak u odnosu na lokalne izbore 2013.

Na netom završenim lokalnim izborima od ukupno 576 mjesta županica/župana, gradonačelnica/gradonačelnika i načelnica/načelnika općina samo njih 48 osvojile su žene. Pri tome, nakon ovih izbora Hrvatska nema ni jednu županicu, ali zato ima 13 gradonačelnica i 35 načelnica općina.

Iako je udio žena u izvršnim funkcijama na lokalnoj i regionalnoj razini i nakon ovih izbora jako mali – osam posto, gradonačelnica i načelnica ipak je sve više nakon svakih novih izbora. Na lokalnim izborima 2013. Hrvatska je dobila 11 gradonačelnica i 29 načelnica općina, ali i jednu županicu, i to u Sisačko-moslavačkoj županiji. Udio žena u izvršnoj vlasti na lokalnoj razini tad je bio sedam posto. Na izborima 2009. taj je udio pak bio pet posto.

Na ovim izborima gradonačelnicu su od ukupno 128 gradova, računajući i Zagreb koji ima status i županije, dobili: Zlatar – Jasenka Auguštan Pentek (SDP), Sisak – Kristina Ikić Baniček (SDP), Ozalj – Gordana Lipšinić (nezavisna), Varaždinske Toplice – Dragica Ratković (HDZ), Mali Lošinj – Ana Kučić (HDZ), Pakrac – Anamarija Blažević (HDZ), Pleternica – Antonija Jozić (HDZ), Vodice – Nelka Tomić (HDZ), Ilok – Marina Budimir (nezavisna), Komiža – Tonka Ivčević (SDP), Sinj – Kristina Križanac (nezavisna), Supetar – Ivana Marković (SDP) i Orahovica Ana Marija Petin (HSS). Moguće je da će i Stari Grad dobiti gradonačelnicu, ako u trećem krugu izbora u tom gradu pobijedi Mihaela Petrić koja je u drugom krugu dobila jednak broj glasova kao i njen protukandidat Antonio Škarpa.

Treći krug u Starom Gradu

U 10 od ukupno 20 županija nijedan grad nije osvojila žena, a pri tome u dvije županije nakon ovih izbora nema nijedne načelnice općine – Ličko-senjskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj. I tu se vidi pomak nabolje u odnosu na izbore 2013. godine kad su uz te dvije u klubu isključivo muških županija bile i Dubrovačko-neretvanska te Virovitičko-podravska.

Najviše gradonačelnica ima Splitsko-dalmatinska županija, njih tri – Komiža, Sinj i Supetar, a moguće je da dobije i četvrtu nakon ponovljenih izbora u Starom Gradu. Najviše pak načelnica općina je u Zagrebačkoj županiji i to u Gradecu, Jakovlju, Mariji Gorici, Pušći i Rakovcu.

Najviše gradonačelnica ima HDZ – pet, SDP ih ima četiri, tri su nezavisne, a HSS ina jednu gradonačelnicu. HDZ ima i najviše načelnica općina – 13, a 10 općina će voditi nezavisne načelnice. SDP-ovke će voditi sedam općina, a članice HSS-a tri. HNS i IDS imaju po jednu načelnicu.

Žene kojima se manipulira

Aktivistica za ljudska prava i bivša čelnica udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka kaže da nakon dugo godina čiste katastrofe što se tiče zastupljenosti žena u lokalnoj politici napokon imamo neki pomak nabolje. Ona smatra da mali broj žena na mjestima gradonačelnica, načelnica i županica pokazuje svu apsurdnost politike kod nas.

– Da smo normalna zemlja, logično bi bilo da se u politici započinje i kod nas s lokalnih razina. No to je kod nas puno teže jer smo patrijarhalna sredina u kojoj prevladava stav da žena treba kuhati, spremati i baviti se kućanskim poslovima, a ne baviti se politikom – objašnjava Sarnavka. Apsurd je, dodaje, to što imamo malo žena u lokalnoj vlasti, a s druge strane imamo ženu predsjednicu države.

– No ipak se krećemo k boljem pa tako smo došli do toga da se političari sad obraćaju i biračicama i gledateljicama, a ne samo biračima i gledateljima – kaže Sarnavka.

Ona primjećuje i da se često guraju u politiku žene kojima se može manipulirati i koje će biti zadovoljne samim time što imaju neku funkciju pa tako, veli, nisu ni sve žene kvalitetne političarke, kao što to nisu ni svi muškarci. Hrvatska je pak, s obzirom na ovako skromnu zastupljenost žena u politici, još daleko od toga da nam ne bude uopće važno tko je kojeg spola.