Izbornik
Naslovnica Vijesti
Reakcija ZAMP-a na prosvjed

'Sav oprikupljeni novac od pučkih pjesama vraća se udrugama'

KUD
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Iz ZAMP-a su izvijestili da se prikupljeni novac jedanput godišnje dijeli putem natječaja 'Tradicional' nezavisnim projektima tradicijske glazbe

Prema Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima, ali i njegovim ranijim verzijama preuzetima iz SFRJ, za javno izvođenje tradicionalnih narodnih djela u izvornom obliku, dakle za djela na kojima nema aranžera ili koreografa, koji bi bili nositelji autorskog prava, predviđeno je plaćanje naknade, ističu u HDS ZAMP-u koji se nakon prosvjeda kulturno-umjetničkih udruga u Čakovcu očitovao o naplati naknada za narodne pjesme.

U ZAMP-u napominju da je prikupljeni novac prije bio prihod državnog proračuna, a od 2007. godine preko natječaja i posebnog fonda dijeli se projektima očuvanja zaštite narodne baštine.

Naknada za priredbe

- KUD-ovima se za izvođenje djela u izvornom obliku ne naplaćuju naknada na način da umjesto uplate naknade HDS ZAMP-u isti iznos zadrži za svoje potrebe - pojašnjavaju. No, drugo su djela koja su koreografski, glazbeno ili tekstualno obrađena jer osobama koje su ih obradile pripada naknada. U slučajevima kad KUD-ovi sami organiziraju priredbe, ZAMP ugovora simboličnu naknadu od 300 kuna (plus PDV) godišnje za najviše tri nastupa u vlastitoj organizaciji, kakvih je i najviše, a za veći broj nastupa naplaćuje se 600 ili 900 kuna. Prikupljeni novac jedanput godišnje dijeli se putem natječaja "Tradicional" nezavisnim projektima tradicijske glazbe.

- Sav iznos, dakle, u cijelosti završava na terenu, upravo u KUD-ovima i njihovim projektima koji su zadovoljili uvjete natječaja i kriterije stručne komisije - kažu u ZAMP-u. Prošlogodišnji fond naknada za tradicijsku glazbu iznosio je 326.782 kuna, a taj je iznos podijeljen za 34 projekta, među kojima su i tri iz Međimurja.