Izbornik
Naslovnica Vijesti
Ekološki incident

U Savu iscurila sirova nafta iz Rafinerije Sisak

Ribočuvar Željko Glavinić
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Zbog pucanja cjevovoda između Janafa i Rafinerije, istekla je sirova nafta koja je podzemnim putem završila u rijeci Savi, a zagađenje su prijavili sisački ribiči

Sisački ribiči prijavili su jučer zagađenje naftom u rijeci Savi, nizvodno od ušća Kupe, a ispostavilo se da je u srijedu zbog pucanja cjevovoda između Janafa i Rafinerije istekla sirova nafta koja je podzemnim putem završila u rijeci Savi.

– Kako nismo znali odakle potječe zagađenje, alarmirali smo sve mjerodavne službe, pa su na mjestu ekološkog incidenta očevid obavili vodopravni inspektor i policija. Ubrzo je ustanovljeno da onečišćenje potječe iz Rafinerije nafte Sisak – rekao je voditelj Ribočuvarske službe Željko Glavinić.

U Rafineriji nafte potvrdili su da je došlo do propuštanja sirove nafte.

– S obzirom na to da se na cesti pokraj Rafinerije nafte Sisak odvijaju radovi iskopa za potrebe projekta novog kolektora otpadnih voda Grada Siska, manja količina sirovina je podzemnim putem dospjela i u navedeni iskop. Odmah nakon uočavanja onečišćenja, angažiran je ovlašteni izvođač na sanaciji koji je izašao na teren u 1 poslije ponoći te je u roku od sat vremena sanacija završena – priopćeno je iz Ine.