Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Kabinet bivšeg gradonačelnika

Sisak izgubio tužbu protiv Pintarićevih savjetnika, treba im platiti 120.000 kn

Dinko Pintarić, bivši gradonačelnik Siska
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Sedam članova Kabineta gradonačelnika Siska od srpnja 2009. do svibnja 2011. primilo je naknadu od oko 180.000 kuna po članu

Sisački Općinski sud odbacio je tužbu Grada Siska protiv nekadašnjih članova Kabineta bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Dinka Pintarića, a kojom se od njih traži povrat naknada koje su primili kao članovi Kabineta u razdoblju od srpnja 2009. do svibnja 2011.

Riječ je o slučaju sličnom onome po kojem USKOK sumnjiči bivšu SDP-ovu županicu Marinu Lovrić-Merzel za plaćanje svojih savjetnika. I u tom je slučaju Općinski sud u Sisku ove godine odbio tužbu Sisačko-moslavačke županije koja je tražila 3,7 mil. kuna “teških” spornih naknada od 12 savjetnika. Sud je tada tužbu županije odbio, među ostalim, jer u odluci o formiranju Savjeta nigdje nije pisalo kako je naknada vezana uz samo davanje savjeta.

U tužbi Grada Siska tvrdilo se da je odluka bivšeg gradonačelnika Pintarića o formiranju Kabineta gradonačelnika od sedam članova nezakonita, kao i sve isplaćene naknade, pa su tražili od Kreše Bočine (HSLS), Ilije Conjara (HSU), Željka Jajčinovića (HDZ), Veljka Novaka (nekad HSP), Vlade Trdenića (HSS) i Šabana Kadrića (SDA) povrat po 180.000 kuna, a od HSLS-ova Miljenka Žamarije povrat 91.000 kuna. Sud je usvojio navode tuženika koji su istaknuli kako je Statut Grada dao ovlast gradonačelniku da imenuje stalna i povremena radna i savjetodavna tijela. Grad im mora platiti troškove suđenja od 120.000 kuna.