Izbornik
Naslovnica Vijesti
Skijaška sezona i dalje traje

Sljeme, Platak, Čelimbaša pod snijegom, na skijanje će još oko 40.000 Hrvata

skijalište Sljeme
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Na skijaškim stazama na Platku snijega ima između 30 i 40 cm, a na Čelimbaši je napadalo oko pola metra snijega

Vrhunac skijaške sezone za Hrvate minuo je sa zadnjim tjednom školskih praznika, kada prema procjenama putničkih agencija na europska skijališta odlazi oko sto tisuća naših građana. Sa skijanjem ove zime, međutim, još nije gotovo. Deseci tisuća hrvatskih skijaša priuštit će si do kraja zime još koji vikend ili jednodnevni odlazak na bliža slovenska, austrijska, talijanska ili bosanska skijališta, ali mnogi će idućih tjedana skijati i na domaćim skijalištima. Uglavnom, dakako, u danima vikenda.

Više od metar snijega

Sljemensko je skijalište već u punom pogonu, no upravo idućeg vikenda punim će kapacitetom proraditi i skijalište Platak, a otvara se i jedna skijaška staza na mrkopaljskom skijalištu Čelimbaša.

– Možda već sutra, a najkasnije u nedjelju otvaramo turističku ski-stazu, koja je duga oko tisuću metara – otkriva direktor Ivan Butković. – Najviše skijaša očekujemo, tradicionalno, iz Primorja, Istre i Zagreba, ali dolaze nam i Dalmatinci. Mi nemamo umjetni snijeg, a prirodnog je dosad napadalo oko pola metra. Inače, kad je zima pogodna za skijanje, u sezoni prodamo oko 3000 skijaških karata – kaže Butković.

Skijaši će se na Čelimbaši moći okrijepiti u Skijaškom domu Mrkopalj, u kojem ne pripremaju hranu, ali za svoje goste i skijaše naručuju catering. Cijena toplog obroka kreće se između 35 i 45 kuna.

Na Platku, na kojem su proteklih dana zbog bure bili “odsječeni” od svijeta, idućeg vikenda sve kreće punim pogonom. Snijega na mjestima ima i više od metra, a na skijaškim stazama između 30 i 40 centimetara. Na Platku imaju i sustav za umjetno zasnježivanje pa straha za skijanje do daljnjeg nema. Na tom skijalištu nedaleko od Rijeke mogu se pohvaliti sa 6000 metara skijaških staza, ski-sezona potraje 70 dana i s čak 15.000 skijaša. Dobar dio od tog broja na Platak dolazi upravo zimi, skijati.

Na Sljemenu su već dosad imali oko deset tisuća skijaša, a potraju li pogodni zimski uvjeti, mogli bi, procjenjuju, prodati čak između 20.000 i 30.000 ski-karata.

– Toliko smo znali imati skijaša prethodnih zima, kad se moglo dulje skijati. Sljeme, inače, ima oko 4000 metara skijaških staza, ima oko 80 centimetara snijega, od čega je 20-30 centimetara prirodnog. Rade nam sve ski-staze i žičare, a u danima vikenda na Sljemenu dnevno skija po tisuću ljudi – kaže Igor Žiljak, voditelj Skijališta Sljeme.

Noću nema gužve

Na zagrebačkom skijalištu, dakako, najviše je Zagrepčana, ali vikendom bude gostiju iz svih krajeva Hrvatske.

– Zagrepčana je 90 posto, a imamo čak i stranaca. Na Sljeme dolazi skijati, recimo, dosta Slovenaca te stranaca koji žive u Zagrebu, a u vrijeme adventa bilo je i puno turista. Neki su zbog adventa došli u Zagreb na pet ili tjedan dana, a vikend bi proveli kod nas na Sljemenu – kaže Žiljak.

Domaća skijališta ni ponudom ni duljinom ski-sezone ne mogu parirati europskima, ali ona očito imaju svoje adute.

– Apsolutno. Skijaškom infrastrukturom, nažalost, naši se ski-centri ne mogu mjeriti čak ni s manjim skijalištima, recimo, u Sloveniji, ali sjajno je kad vam do skijališta treba samo dvadesetak minuta. Najbolje je noćno skijanje, stigne se otići poslije posla, a nema gužvi – reći će jedan zagrebački skijaš koji redovito skija na velikim stranim skijalištima, ali i na Sljemenu. Noćno skijanje, inače, nudi i Platak