Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Stavili ogradu od panela

Slovenci uklonili žilet žicu s graničnog prijelaza Hum na Sutli

žilet žica, Hum na Sutli
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Slovenija je prošle godine odlučila ukloniti žilet-žicu na graničnim prijelazima, turističkim destinacijama i lokacijama na kojima bi ih vodeni valovi mogli pomaknuti i ugroziti divljač

Slovenija je nastavila sa zamjenom žilet-žice ogradom od panela koja ljepše izgleda i ne pričinjava štetu divljači. Zamjena ograde pokrenuta prošle godine nastavljena je ovih dana u Humu na Sutli na graničnom prijelazu Hum na Sutli - Rogatec.

- Istina, skida se žilet-žica. Na žalost, postavit će se nova, ali ta će barem ljepše izgledati i neće podsjećati na Auschwitz - kaže načelnik Zvonko Jutriša, koji je o toj temi razgovarao s kolegama sa slovenske grane granice i upoznao ih s nezadovoljstvom mještana. Zadovoljan je što je sve to rezultiralo zamjenom žice postavljene potkraj 2015., čak i u samom središtu naselja.

Slovenija je prošle godine odlučila ukloniti žilet-žicu na graničnim prijelazima, turističkim destinacijama i lokacijama na kojima bi ih vodeni valovi mogli pomaknuti i ugroziti divljač. Ocijenjeno je da je panel ograda "humanije" rješenje, pa je tijekom prošle godine postavljena na području policijskih uprava Murska Sobota, Maribor, Celje, Novo mesto, Ljubljana i Koper, a akcija zamjene nastavlja se i ove godine. Zbog straha od novog izbjegličkog vala Slovenija ne odustaje od barijera.