Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Zdravstvo

Smrtnost od raka u Hrvatskoj dvostruko veća nego u EU

Nacionalni plan borbe protiv raka
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Krivo se interpretira činjenica da će semorati ići na liječenje u 50 kilometara udaljenu bolnicu. Neka ide i 100 km ako će tamo dobiti uslugu na najvišoj razini – rekao je prof. Stjepko Pleština, predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb

Do kraja godine bit će gotov prijedlog Nacionalnog plana borbe protiv raka s ciljem da se spasi 5000 do 7000 života godišnje, kazao je prof. Eduard Vrdoljak, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i predsjednik povjerenstva za izradu plana.

Smrtnost od raka u Hrvatskoj dvostruko je veća nego u EU i dodatna ulaganja su nužna, kaže. Planira se uvesti multidisciplinarnost kao zakonsku obavezu te onkološku mrežu kako bi svi bolesnici bili tretirani po jednakom protokolu, a žele osnovati i fond za istraživanje. Sljedećih 10 godina u radioterapijsku mrežu valja uložiti 120 milijuna eura jer nedostaje 42% radioterapijskih uređaja. 

Promocija magistara u Osijeku Novi magistri medicinsko-laboratorijske dijagnostike Dobili diplome koje Hrvatska ne priznaje

– Krivo se interpretira činjenica da će netko morati ići na liječenje u 50 kilometara udaljenu bolnicu. Neka ide i 100 kilometara dalje ako će tamo dobiti standardiziranu uslugu na najvišoj razini, gdje će ga liječiti multidisciplinarni tim – rekao je prof. Stjepko Pleština, predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb. 

Procjenjuje se da u RH živi oko 170 tisuća ljudi oboljelih od raka. Godišnje ih oboli oko 20 tisuća, a umre oko 14 tisuća. Muškarac koji oboli u RH ima 60% rizika da od raka i umre – u Danskoj tek 30%. 

gorivo okrugli stol u Vukovaru Hrvatska ima velike probleme u proizvodnji biogoriva, prijeti nam uvoz i plaćanje penala