Izbornik
Naslovnica Vijesti
Posavska Mahala

Spomenik za 3404 poginula, ubijena i nestala Hrvata

spomen park
Foto: Ured dopredsjednika RS
Imena stradalnika ispisana su na četrnaest mramornih stupova na mjestu gdje je 25. svibnja 1945. 'završio Drugi svjetski rat na tlu Europe'

U Posavskoj Mahali kod Odžaka u Bosanskoj Posavini podignut je spomen-park stradalnicima Drugoga svjetskog rata i poraća odžačkog i podvučjačkog kraja. Krajem najvećeg svjetskog sukoba u povijesti na tom se području dogodila velika tragedija u kojoj je stradala trećina hrvatskog stanovništva, uglavnom muškaraca, među kojima je pored vojnika bilo i puno civila. Spomenik je podignut u znak sjećanja na 3404 poginula, ubijena i nestala Hrvata ovog kraja, i to, kako je uklesano na stupu, na mjestu gdje je 25. svibnja 1945. završio Drugi svjetski rat na tlu Europe.

Spomenik Okučani Kristalne kocke vedrine Poginuli u Bljesku napokon će dobiti dostojan spomenik

– U odžačkom su kraju majke ostale same sa svojom djecom u dobi od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Same su iznijele cijelu jednu generaciju jer su im muževi poubijani iz osvete. Spomenikom želimo odati počast ne samo stradalnicima nego i hrabrim ženama tog kraja koje su djecu podizale bez muževa – rekao je dopredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković.

Manifestacijom “Dani sjećanja” Općina Odžak od 1996. godine raznim sadržajima prisjeća se velikog stradanja stanovnika toga kraja. Spomeničkim kompleksom žele održati sjećanje, i to takvim rješenjem koje je prilagođeno vremenu u kojem živimo. Među pristiglim idejnim rješenjima odabrano je ono autora Jure i Ane Pranjić.

Imena stradalnika ispisana su na četrnaest mramornih stupova postavljenih uz regionalnu prometnicu. Spomenik će danas u 10 sati svečano otkriti član Predsjedništva BiH Dragan Čović, a na svečanosti će biti i predstavnici Ureda hrvatske Vlade za Hrvate izvan RH. Gradnju spomen-parka vrijednog oko 380 tisuća kuna Vlada RH sufinancirala je sa 180 tisuća kuna.      

Spomenik Alojziju Stepincu u Sisku Na 120. rođendan Otkriven spomenik blaženom Alojziju Stepincu