Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Na 120. rođendan

Otkriven spomenik blaženom Alojziju Stepincu

Spomenik Alojziju Stepincu u Sisku
1/6
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Autor spomenika je akademski kipar Tomislav Kršnjavi koji je u središte kipa stavio križ

Uz prisustvo mnoštva građana ispred sisačke katedrale Uzvišenja Svetog Križa otkriven je i blagoslovljen spomenik blaženom Alojziju Stepincu. Spomenik je postavljen na poticaj sisačkog biskupa mons. Vlade Košića, a otkriven upravo na 120. rođendan Alojzija Stepinca. 

Autor spomenika je akademski kipar Tomislav Kršnjavi koji je u središte kipa stavio križ, uz pomen na njegovo mučeništvo dok su u podnožju djeca, kao spomen na ulogu nadbiskupa Stepinca u spašavanju djece tijekom 2. Svjetskog rata. 

"Nama vjernicima je ovo velik znak ohrabrenja na 20. godišnjicu beatifikacije nadbiskupa te se nadamo ove godine saznati i datum kanonizacije. Radosni smo da je on, kao najsvjetliji lik crkve u Hrvata kako ga je nazvao sveti papa Ivan Pavao Drugi, u svom liku kipa s križom i djecom došao pred sisačku katedralu", rekao je sisački biskup Vlado Košić, dodavši kako Stepinac nije samo svetac nego i hrvatski nacionalni junak.

"Zbog njegova zauzimanja za pravo da Hrvati imaju svoju državu i što je u tome ustrajao, kao što je i ustrajao te se nije dao slomiti da odvoji katoličku crkvu u Hrvatskoj od Rima i pape, udario je Stepinac temelje jednog našeg hrvatskog samostalnog života i budućnosti, a koje dakako ne može bez naše katoličke crkve. Žrtva za Domovinu koju je on podnio, primjer je izdržljivosti i snage da u teškoćama ustrajemo i znak da, ako nosimo križ strpljivo, on sigurno nosi pobjedu", dodao je biskup Košić.

Bolnica u Sisku obrat Bolnica se zadužuje za 40 mil. kn kako bi dovršila gradnju novog paviljona