Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
obrat

Bolnica se zadužuje za 40 mil. kn kako bi dovršila gradnju novog paviljona

Bolnica u Sisku
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Kamata je 2,4 posto, rok povrata 15 godina uz poček od pet godina te trošak obrade kredita od 0,5 posto

Novi obrat u gradnji sisačkog središnjeg paviljona, tj. nove bolnice u Sisku. Umjesto najavljene pomoći ministarstava Opća bolnica "Dr. Ivo Pedišić" se zadužuje za 40 milijuna kuna, kako bi mogla pokriti razliku između odobrenog novca iz europskih fondova i ugovorene cijene radova.

Počela gradnja bolnice u Sisku Polaganje kamena temeljca Počela gradnja središnjeg paviljona sisačke bolnice

U travnju ove godine župan Ivo Žinić, u društvu ministra zdravstva Milana Kujundžića, rekao je kako je za projekt vrijedan 106 milijuna kuna osigurano 70 milijuna kuna iz europskih fondova dok će ostatak platiti ministarstva (20 milijuna) i Sisačko-moslavačka županija iz svojih sredstava.

Sada na sjednicu Županijske skupštine u utorak ide odluka o zaduženju Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" kod poslovnih banaka na 40 milijuna kuna. Kamata je 2,4 posto, rok povrata 15 godina uz poček od pet godina te trošak obrade kredita od 0,5 posto. Objašnjenje je nešto drugačije o onog s početka travnja.

"Vrijednost radova na izgradnji središnjeg paviljona je daleko veći od onih planskih, nedostaje oko 32 milijuna kuna i bolnica će krenuti u kreditno zaduženje za 40 milijuna kuna. I dalje razmišljamo da taj nedostatak financijskih sredstava ipak namaknemo iz drugih izvora tako da ostaje varijanta da ćemo u budućnosti uspjeti dobiti, od ministarstva financija ili zdravstva, taj novac. Postoji mogućnost da se tada vrati kredit ranije bez ikakvih dodatnih troškova", rekao je u ponedjeljak župan Ivo Žinić.

Podsjetimo, 2015. godine je poništen već proveden natječaj, iz vremena SDP-ove Vlade, za središnji paviljon čija je cijena bila 91,8 milijuna kuna od čega se većina trebala financirati iz fondova. Natječaj je poništen jer je proglašen „megalomanskim“  da bi novi natječaj krajem 2017. Bio 14 milijuna skuplji, a iz europskih fondova odobreno 70 milijuna. Sada se sisačka bolnica zadužuje za 40 milijuna kuna kako bi se zatvorila financijska konstrukcija projekta.

Ugovor o izgradnji paviljona za sisačku bolnicu nema više šetanja po odjelima Potpisan ugovor od 106 milijuna kuna za gradnju središnjeg paviljona bolnice