Izbornik
Naslovnica Vijesti
Obustava ribolova od 17. siječnja do 15. veljače

VIDEO: Srdela ipak na blagdanskom stolu, lov produljen do Badnjaka

Lov na srdelu produljen do Badnjaka
1/9
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Omogućili smo očuvanje tradicije i osigurali oporavak fonda male plave ribe, poručio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić

Srdele će biti i ovog Badnjaka, poručio je jučer ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, nakon što je njegovo ministarstvo uputilo u objavu izmjene i dopune Pravilnika o ribolovnim mogućnostima u gospodarskom ribolovu na moru okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom. Tom izmjenom razdoblje redovite zabrane ribolova plivaricom srdelarom definira se od 24. prosinca u 17 sati do 16. siječnja u 24 sata te uvodi privremena obustava ribolova, od 17. siječnja do 15. veljače.

– Na taj način smo omogućili očuvanje tradicije, a produljenjem zabrane do sredine veljače osigurali oporavak fonda male plave ribe. Nastavimo li s racionalnim i odgovornim upravljanjem našim morem, imat ćemo zadovoljne i ribare i potrošače i dovoljno srdele za generacije koje dolaze – izjavio je Tolušić.

Pet ribolovnih dana

U drugom dijelu veljače uvedena je pak dodatna mjera po kojoj svako plovilo smije ostvariti maksimalno pet ribolovnih dana, a ukupni ulov po plovilu ne smije premašiti 35 tona. Zabrana obavljanja ribolova u kanalskom području radi zaštite mlađih godišnjih klasa produljuje se pak do 31. ožujka, s time da se otvara Riječki zaljev, a u području od otoka Krka do Paga omogućuje se ribolov 10 dana mjesečno plovilima koja u prošloj godini nisu ostvarila ulov veći od 200 tona po plovilu, a čija je duljina između 12 i 18 metara.