Izbornik
Naslovnica Vijesti
Varaždin

Stradalu divljač moraju ukloniti upravitelji cesta, a ne lovci

divljač
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Iz PU varaždinske kažu da će za nepoduzimanje mjera policijski službenici poduzimati i propisane zakonske mjere prema pravnim i odgovornim osobama nadležnim za održavanje cesta

U Policijskoj upravi varaždinskoj održan je sastanak o postupanju prilikom naleta vozila na divljač na cestama, koji je inicirao Područni ured za zaštitu i spašavanje Varaždin zbog različitih tumačenja zakonskih obaveza o zbrinjavanju stradale divljači.

Od svibnja 2016. godine prema odredbama Zakona o lovstvu i naputka Hrvatskog lovačkog saveza, lovačka društva više ne preuzimaju divljač stradalu u prometnim nesrećama ili događajima na cestama.

- Ministarstvo unutarnjih poslova smatra da je obaveza uklanjanja divljači, odnosno omogućavanja odvijanja sigurnog i nesmetanog prometa, za nesreće na državnim, županijskim i lokalnim cestama na upraviteljima cesta, odnosno na ugovornim izvoditeljima radova - ističu u PU varaždinskoj. Za uklanjanje i zbrinjavanje stradale divljači na nerazvrstanim cestama nadležne su pak, tvrde u MUP-u, jedinice lokalne samouprave.

- Za nepoduzimanje mjera policijski službenici PU varaždinske poduzimat će i propisane zakonske mjere prema pravnim i odgovornim osobama nadležnim za održavanje cesta, kao i odgovornim osobama u jedinicama lokalne samouprave – najavljuju u PU varaždinskoj.