Izbornik
Naslovnica Vijesti
Granica je osigurana

Sve službe spremne su za novi izbjeglički val

Izbjeglice
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Godinu dana od velike izbjegličke krize, tijekom koje je prema službenim podacima MUP-a RH preko Hrvatske prošlo 658.058 izbjeglica, sve službe spremne su na novi ako do njega dođe

Prve izbjeglice prije nešto više od godinu dana, 16. rujna u ranim jutarnjim satima, počele su prelaziti hrvatsku državnu granicu. Tako je započela prošlogodišnja velika izbjeglička kriza tijekom koje je, prema službenim podacima MUP-a RH, preko Hrvatske prošlo 658.058 izbjeglica.

Taj prvi dan izbjegličke krize ostat će upisan i po lošim procjenama MUP-a koji je očekivao dolazak nekoliko stotina izbjeglica. Međutim, već prvoga dana taj broj je premašen da bi drugoga dana krize u Tovarnik pristiglo rekordnih preko 12.000 izbjeglica. To je bio i dan koji je značio i prekretnicu u organizaciji rada MUP-a RH kada je u pitanju izbjeglička kriza. Naime, novinari su prvoga dana svjedočili kako policajci u prostorije jednoga objekta pored PP Tovarnik u vrijeme dok dolaze izbjeglice unose namještaj i ostalu opremu.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Prvoga i drugoga dana krize policajci na granici bili su odjeveni u kratke majice bez sve opreme. Drugoga dana krize, kod Željezničkog kolodvora u Tovarniku, došlo je i do kratkoga "naguravanja" pripadnika interventne policije i skupine od nekoliko stotina izbjeglica koji su htjeli pješice nastaviti put. Nakon drugoga dana i kada se vidjelo što se sve može dogoditi pripadnici interventne policije na terenu su bili odjeveni u punu opremu. Ti prvi dani su bili po malo kaotični pa su tako i danas svježe slike kaosa s izbjeglicama u Belom Manastiru i Tovarniku.

Veliki kamp kod Opatovca

Kako se nije očekivao veći izbjeglički val, iako su na to upozoravali mediji, a i Mađarska je prethodno izgradila žičanu ogradu kako bi zaštitila svoju granicu, nije bio organiziran niti bilo kakav smještaj za njih. Planiralo ih se sve ubrzo, nakon što pređu granicu i uzmu im se podaci, prevesti do nekih prihvatnih centara u Hrvatskoj. I tu je u hodu došlo do promjene pa je poslije svega nekoliko dana kod Opatovca, sela uz Dunav, ustrojen veliki kamp.

U samo nekoliko dana ondje je podignuto pravo malo selo od šatora i svih pratećih potrebnih službi. Iz dana u dan kamp je rastao i dograđivao se. Kako je dolazila zima, usporedo se počelo raditi i s organizacijom zimskoga kampa u Slavonskom Brodu. Koliko god su prvi dani bili kaotični, organizacija na terenu je iz dana u dan bila sve bolja iako je bilo nekoliko "kritičnih" situacija kada su izbjeglice probile granicu i pješice se cestom uputile prema Opatovcu.

Iako su poznati slučajevi nesporazuma sa Srbijom, zapljene hrvatskog vlaka i željezničara u Mađarskoj gdje su prevožene izbjeglice i sličnih nekoliko slučaja, stanje je iz dana u dan bilo sve bolje. Nakon samo nekoliko dana ustalila se praksa da izbjeglice u Hrvatsku ulaze preko nekadašnjeg malograničnog prijelaza Bapska, koji je zatvoren za promet, gdje je hrvatska policija, zajedno sasvim ostalim službama, primala izbjeglice i odmah ih u autobusima prevozila do kampa u Opatovcu. Tu su im uzimani osnovni podaci i odakle su, poslije nekoliko sati zadržavanja, autobusima ili vlakom prevoženi do granice s mađarskom ili Slovenijom.

Dijelili hranu i vodu

Treba znati kako je za izbjeglice sve bilo besplatno, a bila im je osigurana i sva pomoć i skrb. Pri tome su najviše učinili članovi Hrvatskog Crvenoga križa, UNHCR-a, Unicefa kao i mnogih drugih nevladinih organizacija. I mnogi pojedinci uključivali su se na razne načine pa je tako zabilježeno više slučajeva kada su u kamp ili skladišta Crvenoga križa donosili namirnice, odjeću, obuću… Mnogi od izbjeglica su u Hrvatsku dolazili bosi ili samo u ljetnoj obući. Djeca su bila slabo odjevena, bez hrane, mlijeka, voća… 

Foto: Boris Ščitar/Vecernji list/PIXSELL

Prema podacima iz Hrvatskog Crvenoga križa tijekom izbjegličke krize podijelili su više od 615 tona hrane i 580.000 litara pitke vode. Godinu dana nakon početka izbjegličkoga vala policija i ostale službe u Hrvatskoj spremne su za novi takav val ako do njega dođe. Granica je osigurana, a svi zajedno iskusniji smo za jedno veliko prošlogodišnje iskustvo. Trenutačno se na području Srbije odakle su u Hrvatsku i stizale izbjeglice, nalazi oko 5000 izbjeglica. Od toga broja do 3000 nalazi ih se na području Beograda, a oko 1500 u prihvatnim centrima u blizini hrvatske granice.