Izbornik
Naslovnica Vijesti
Dukati za alkarskog momka i slavodobitnika

Svečana Sinjska alka u Vukovaru povezat će jug i istok Hrvatske

Sinjska alka
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Svečana alka bit će u Županijskoj ulici, na potezu od Gradskog muzeja do zgrade suda. Postavit će se tribina s 4047 sjedaćih mjesta

U Vukovaru su u tijeku zadnje pripreme za svečanu Sinjsku alku koja će se u gradu heroju održati 6. svibnja. Bit će to četvrti put u povijesti dugoj 302 godine, i to nakon Splita, Zagreba i Beograda, da alka izlazi izvan Sinja.

– Deset godina priča se o održavanju Sinjske alke u Vukovaru. Svečana Sinjska alka u Vukovaru na simboličan način povezat će jug i istok Hrvatske, ali i dvije velike bitke u obrani Domovine, onu iz 1715. godine i vukovarsku iz 1991. godine. Ipak, ta se utrka ne održava zbog prošlosti nego zbog budućnosti Hrvatske – rekao je Stipe Jukić, predsjednik Viteškoga alkarskog društva Sinj.

Bez pritiska politike

Dodao je i da prvi put Sinjska alka izlazi iz Sinja a da to ne čini pod pritiskom politike, kako se to nekada radilo, nego zbog želje i suradnje građana i branitelja Sinja s građanima i braniteljima Vukovara. Pojasnio je i da je prva Sinjska alka održana poslije obrane Sinja te da je od tada postala zaštitni znak cijele Cetinske krajine i cijele Hrvatske. Inače, u Sinjskoj alci mogu sudjelovati samo alkari rođeni na području Cetinske krajine. Radi svoga značaja i prepoznatljivosti, Sinjska alka postala je i dio UNESCO-ove svjetske nematerijalne kulturne baštine. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je da svečana Sinjska alka ima velik značaj za Vukovar i cijeli taj dio Hrvatske te da Vukovarci s ponosom mogu reći da imaju priliku ugostiti takvu manifestaciju. – I tom manifestacijom želimo poslati poruku zajedništva i jedinstva. Slavodobitnik svečane Sinjske alke dobit će priznanje i dar pokroviteljice, predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Iz ruku gradonačelnika Vukovara dobit će dukat izrađen posebno za tu prigodu. Identični dukat, ali manjeg promjera, dobit će i alkarski momak – rekao je Penava.

Smještaj rasprodan

Svečana Sinjska alka u Vukovaru održat će se u Županijskoj ulici, na potezu od Gradskog muzeja do zgrade suda. Za tu namjenu postavit će se montažna tribina s 4047 sjedaćih mjesta. Ulaznice u prodaju idu sutra, a prema najavama, u pretprodaji će im cijena biti 50, a u prodaji 100 kuna. Sav prihod od ulaznica namijenjen je sinjskoj Udruzi djece s teškoćama u razvoju Jure Bonaći. Na Alci će sudjelovati 11 do 17 alkara koji su trčali i prošlogodišnju Alku u Sinju, s time da će odluku o broju donijeti alkarski vojvoda. Gradske vlasti pripremaju i bogat kulturno-umjetnički program, a o interesu građana govori već i to da u Vukovaru nema slobodnih smještajnih kapaciteta.