Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Tovarnik

Svi složni, Matoševa kuća mora se završiti i biti u funkciji kulture

Kuća A. G. Matoša
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
I Matica hrvatska i Ministarstvo kulture žele da se projekt nastavi

Matica hrvatska će u rješavanju problema oko Spomen kuće A. G. Matošu nastaviti surađivati s Ministarstvom kulture, Vukovarsko-srijemskom županijom i Općinom Tovarnik, a uvjerena je da će ta suradnja dovesti do završetka izgradnje Spomen-doma A.G. Matošu u skladu sa svim zakonskim propisima i moralnim načelima, stoji u priopćenju Matice hrvatske koje je potpisao predsjednik Stipe Botica.

Kuća A. G. Matoša Odgođeno ročište Na dražbi rodna kuća A. G. Matoša

Matica hrvatska napominje kako nije ona izazvala sudski proces protiv Društva A. G. Matoš iz Tovarnika koji bi se ovih dana trebao završiti dražbom nedovršene Spomen kuće A.G. Matošu. Uvjerava hrvatsku javnost da i dalje u prvom redu vodi interesa o očuvanju hrvatske kulturne baštine, pa i u slučaju jednoga od najvećih hrvatskih književnika Antuna Gustava Matoša. Ta se briga, kako navodi Matica, mora provoditi tako da na njoj ne bude ni jedna mrlja. 

Cijelu priču komentiralo je i Ministarstvo kulture koje je zaključilo kako postoji volja Općine, Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva da se iskoristi pravo prvokupa u javnoj dražbi kuće i tako riješe nagomilana dugovanja, završi projekt i kuća stavi u kulturnu funkciju, objavilo je Ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

Tvrdnje o nebrizi i nezainteresiranosti institucija za sudbinu rodne kuće hrvatskoga književnog velikana, prenesene kroz medije, zlonamjerne su i neistinite, plasirane jer Društvo Antuna Gustava Matoša, koje je vlasnik objekta, želi prikriti činjenicu da ne može završiti projekt i da je svojim postupanjem dovelo do blokade projekta, a onda i sudske tužbe koja je završila pravomoćnom presudom zbog koje je zgrada i završila na javnoj dražbi, navode iz Ministarstva kulture.

Nagrađeni autori najboljih maturalnih radova Matica hrvatska Nagrađeni autori najboljih maturalnih radova