Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Uspjeh mladog inovatora

Svoju igraću konzolu 19-godišnji Albert predstavit će i u SAD-u

Albert Gajšak
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Prije četiri mjeseca Albert Gajšak je sa kolegom osnovao tvrtku koja proizvodi MAKERbuino i dosad su prodali već oko 2500 primjeraka konzole

- Obzirom da je SAD veliko, globalno tržište, te da našu igraću konzolu ionako najviše prodajemo u SAD, očekuje da ću odlaskom u Las Vegas još bolje predstaviti proizvod, napraviti globalno prepoznatljivu priču – ispričao je Albert Gajšak, 19-godišnji Karlovčanin, genijalac koji je sa svojom igraćom konzolom MAKERbuino pobijedio na regionalnim natjecanju tehnoloških ideja Idea Knockout 2017. u organizaciji BUG-a u Zagrebu. U Las Vegasu sudjelovat će na najvećem svjetskom sajmu novih tehnologija u siječnju iduće godine.

U konkurenciji je bilo 20 timova s odličnim inovacijama, a Gajšak smatra da je njegovo rješenje pobijedilo jer kupcima nudi edukaciju, mogućnost bavljenja igraćom konzolom prije no što se počnu igrati igrice. Kupac dobiju kutiju u kojoj su dijelovi i upute, pa igraću konzolu, nalik na Nintendov Gameboy, sastavlja sam i uči o programiranju, elektronici, lemljenju. Već to je veliki izazov, poticaj na razmišljanje, a kada sastavi konzolu, u nju ubaci karticu s oko 30-ak igrica koja dolazi u paketu. Prije četiri mjeseca s kolegom sam osnovao tvrtku koja proizvodi MAKERbuino i prodali smo već oko 2500 primjeraka igraće konzole, najviše u SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj. U izradi nam pomažu učenici i studenti. Novi proizvodi o kojima razmišljamo bit će slični u smislu da ćemo kupcima ponuditi i edukaciju, učenje o elektrotehnici. Sada je riječ o sastavljanju mobitela – dodao je Gajšak.

Proizvod je osmislio kao karlovački gimnazijalac.