Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Zapuštena stara karlovačka jezgra

Tučnjave, krađe i razbijanja – nitko ne želi proći Zvijezdom

Karlovac, Zvijezda
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Poslovni su prostori prazni, a samo je ove godine u Radićevoj ulici zatvoreno šest trgovina. Nekoliko je mladih pretučeno, divljaci su bušili gume na automobilima, starije osobe meta su lopova na cesti – to je slika središta Karlovca

Karlovački policajci, potvrđeno nam je u PU karlovačkoj, još uvijek istražuju što se mladom Stjepanu N. (18) dogodilo u Karlovcu u noći uoči Badnjaka, gdje ga je i tko pretukao te mu nanio teške ozljede glave zbog kojih je još uvijek u Općoj bolnici u Koprivnici. Iako je stabilno, mladić još uvijek mora biti pod strogim nadzorom liječnika.

Karlovčani su zgroženi tim slučajem u svom gradu, i to ponovno u Gradskoj četvrti Zvijezda koja je u zadnje vrijeme često poprište raznih kaznenih djela. Pisali smo o mladiću koji je prije nekoliko godina pretučen u mračnom parku, lani u ovo vrijeme huligani su brojnim Karlovčanima bušili automobilske gume, starije osobe često su na meti kradljivaca koji im otimaju torbice iz ruku, lančiće oko vrata, a trojac maloljetnika prije mjesec je dana srušio stariju gospođu na šetnici.

Ne pomaže ni što je policija u većini slučajeva našla krivce. Svemu tome već drugu godinu zaredom u isto vrijeme pribrajaju se i neredi navijača koji dođu iz svih krajeva na finale futsala u Karlovcu. Lani su navijači Dinama demolirali jedan kafić u Radićevoj, čak je i vlasnik kafića pretučen, a ove je godine pretučen mladi navijač iz Sesveta.

Kompleksnije pitanje

– Zvijezda i Radićeva postale su mjesto na koje se bojite doći, na taj problem upozoravam već godinama i tražim veću zaštitu policije – kaže laburistica Ana Milašinović, stanovnica Zvijezde i vijećnica Županijske skupštine koja je i sama bila na meti nasilnika. I reformist Ivica Margarin tražio je na sastanku karlovačkog Gradskog vijeća da se policija očituje na koji će način stati na kraj huliganima i vandalima po cijelom gradu, pa tako i u Zvijezdi.

– Ulice moraju biti osvijetljene, policijske patrole puno češće na ulicama, posebno vikendima ili kada se igraju utakmice visokog rizika, posebno u Zvijezdi jer se tamo odvija noćni život, tamo su brojni kafići. Znam da policija nije svemoćna, da je pitanje sigurnosti u Zvijezdi kompleksnije, ali oni moraju dati maksimum – smatra Margarin.

Iako je riječ o najstarijoj gradskoj četvrti i samom središtu grada, dijelovi Zvijezde danas propadaju i čekaju revitalizaciju, poslovni su prostori prazni, a samo je ove godine u Radićevoj zatvoreno šest trgovina. Prazne ulice meka su za huligane i vandale.

– Sve poduzimamo da bismo riješili problem; od lanjskog prosinca do ovog imali smo tri sastanka s predstavnicima PU karlovačke nakon bušenja guma građanima lanjskog prosinca, ponovno u rujnu i sada u prosincu, a i u proljeće ćemo tražiti novi sastanak s policijom i komunalnim redarima. Pomaka ima, policija radi sve što može unutar svojih mogućnosti – kazao nam je Željko Grubiša, predsjednik Gradske četvrti Zvijezda.