Izbornik
Naslovnica Vijesti
'Manje oružja, manje tragedija'

U 10 godina, po dojavama građana, prikupljeno više od 4,5 tisuće eksplozivnih naprava

eksplozivna sredstva
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Potrebno je još razminirati područja u devet županija i 60 gradova s tim da se od ukupno 418 četvornih kilometara čak 141 odnosi na Ličko-senjsku županiju, 73 na Sisačko-moslavačku i 55 četvornih kilometara na Slavonsko-brodsku županiju

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je nazočio programu nacionalne kampanje "Manje oružja, manje tragedija" u Gospiću te naglasio kako ta kampanja ima veliku važnost, posebno za djecu, u podizanju svijesti o opasnosti oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, naročito u županijama poput Ličko-senjske gdje je problem ponajveći.

U Hrvatskoj minski sumnjivo još 418 četvornih kilometara

"Zato je jedan od strateških programa Vlade RH da se pitanje minski sumnjivog područja što prije riješi jer je u Hrvatskoj minski sumnjivo još 418 četvornih kilometara", rekao je Božinović i najavio da će nova uprava Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Vladi uskoro predočiti novi Nacionalni program za razminiranje što je važno zna li se da se u tu svrhu mogu koristiti fondovi Europske unije.

HCR-ov načelnik Odjela za edukaciju i pomoć minskim žrtvama Dražen Šimunović rekao je da je potrebno razminirati područja u devet županija i 60 gradova s tim da se od ukupno 418 četvornih kilometara čak 141 odnosi na Ličko-senjsku županiju, 73 na Sisačko-moslavačku i 55 četvornih kilometara na Slavonsko-brodsku županiju.

Građani Gospića, a posebno učenici gospićkih škola, pokazali su interes za edukativno-informativne sadržaje Ravnateljstva policije, HCR-a, gospićkog Hrvatskog crvenog križa, županijske hitne medicinske pomoći, Hrvatske gorske službe spašavanja iz Gospića kao i područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Zanimljiv im je bio štand na kojem su se mogli upoznati s video prezentacijama o sigurnosti u društvu, a onaj tko je imao poruku za institucije i građane, mogao je stati pred kameru i snimiti je.

Akcije "Manje oružja, manje tragedija" u Hrvatskoj se provode od 2007. do 2014. kroz suradnju MUP-a i UNDP-a da bi ih od 2014. na dalje, kako je rekao načelnik PU ličko-senjske Josip Biljan MUP organizirao sa svim ostalim interventim službama samostalno.

Biljan je rekao da se u Gospiću, ali i u još 13 mjesta u Ličko-senjskoj županiji nalaze info-punktovi na kojima policija nastoji motivirati što više obitelji u kojima postoji ilegalno naoružanje da se jave na telefon 192 i prijave se za dragovoljnu predaju naoružanja po koju će u njihov dom doći policija, bez policijskih oznaka i u civilnoj odjeći.

U proteklih 10 godina, od 2007. do danas, prikupljeno je, po dojavama građana, 4.398 automatskih pušaka i 312.000 rasprskavajućih sredstava iz kategorije A zabranjenog naoružanja, 7.541 pušaka iz kategorije B dozvoljenog naoružanja te 4,7 milijuna komada streljiva i 4.583 eksplozivnih naprava u Hrvatskoj. 

Božinović je u Gospiću, komentirajući primjer poljoprivrednika iz Bilja kod Osijeka koji je prijavio pronalazak minsko-eksplozivnog sredstva, rekao da je očevid obavljen, da je policija u kontaktu sa HCR-om te da je zaključeno kako se radi o minsko-eksplozivnom sredstvu koje je u okoliš odbačeno nedavno, a ne o sredstvu koje bi bilo zaostalo nakon razminiranja.