Izbornik
Naslovnica Vijesti
Druga siječa

U Bosanskoj Posavini pljačkaju šume Hrvata, a šumarija na godišnjem

U Bosanskoj Posavini pljačkaju šume Hrvata, a šumarija na godišnjem
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Najnovija žrtva krađe je predsjednik Općinskog vijeća Dervente Marijan Kljajić, kojemu je u posljednjih desetak dana ukradena veća količina drvne mase i počinjena znatna materijalna šteta koju tek treba procijeniti

U posljednje vrijeme učestali su slučajevi krađa drvne mase iz šuma u vlasništvu prognanih Hrvata u Bosanskoj Posavini.

Najnovija žrtva je predsjednik Općinskog vijeća Dervente Marijan Kljajić, kojemu je u posljednjih desetak dana ukradena veća količina drvne mase i počinjena znatna materijalna šteta koju tek treba procijeniti. Čim je primijetio krađu, nazvao je nadležnu policijsku postaju, no oni su mu poručili da ne mogu pokrenuti postupak dok prethodno od nadležne šumarije ne dobiju podatke o količini otuđene drvne mase.

– Rekli su mi kako se krađa do tri kubna metra smatra prekršajem, a krađa veće količine od tri kubna metra je kazneno djelo. U derventskoj šumariji svi su na kolektivnom godišnjem odmoru, pa ću morati pričekati da se djelatnici vrate na posao kako bih pokrenuo postupak utvrđivanja štete – kaže Kljajić.

Dobro organizirani lopovi

Ovo nije prvi ni usamljeni slučaj krađe drvne mase u Bosanskoj Posavini. Lopovi su dobro organizirani i umreženi te postaju sve drskiji. Kradu sve što stignu, a najviše se krade drvna masa iz šuma u vlasništvu prognanih Hrvata. Otkako su Hrvati 1992. godine napustili taj kraj, ovo je već druga sječa njihovih šuma od strane nepoznatih počinitelja, s obzirom na to da su šume u međuvremenu ponovno izrasle.

Kradljivcima, međutim, nitko ne može ući u trag. Dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković kaže kako mu je nepojmljivo da cijela šumarija ode na kolektivni godišnji odmor upravo u vrijeme kada se troši najviše drva za ogrjev, kada je potražnja za njima najveća i postižu najveću cijenu.

– Ovakve i slične krađe bitno utječu na osjećaj sigurnosti u povratničkim mjestima Bosanske Posavine i narušavaju dostojanstvo povratnika. Pozivam institucije da pojačaju aktivnosti i suzbiju takve krađe – rekao je Jerković.