Izbornik
Naslovnica Vijesti
Svečani mimohod

U Karlovcu 1200 lovaca proslavilo spomendan svog zaštitnika sv. Huberta

Proslava sv. Huberta zaštitnika lovaca
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Od svih zemalja u EU, samo u Hrvatskoj lovačka društva kao ovlaštenici prava lova, javna ili privatna, odgovaraju za štetu nastalu u prometnim nesrećama nastalim zbog naleta na divljač

Hrvatski lovci u subotu su svečano obilježili spomendan svog zaštitnika sv. Huberta u Karlovcu gdje se okupilo oko 1.200 članova Hrvatskog lovačkog saveza te su svečanim mimohodom prošli gradskim ulicama i pokazali snagu čak 1050 lovačkih društava kroz koja djeluje 62.000 lovaca.

Predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, general Đuro Dečak, rekao je da je lovstvo staro koliko i čovječanstvo te naglasio da kultura hrvatskog lovstva počiva na onoj iz vremena Austro-ugarske, a nastavlja se sve do danas, s tim da se od 2010. organiziraju i nacionalna okupljanja. Rekao je da je to prilika kada se treba prisjetiti poginulih i ranjenih branitelja u Domovinskom ratu jer je, kako je naglasio, mnogo lovaca sa svojim oružjem u tim teškim vremenima stalo među prvima u obranu domovine.

Dečak je izvijestio i da HLS ima pripremljen tekst Zakona o lovstvu.

Programirani odstrel i sprječavanje bolesti

- Od svih 28 zemalja članica EU, samo u Hrvatskoj lovačka društva kao ovlaštenici prava lova, javna ili privatna, odgovaraju za štetu nastalu u prometnim nesrećama nastalim zbog naleta na divljač. A činjenica je da ceste nisu lovišta i da se pri gradnji autocesta nisu poštivala mišljenja lovaca o migracijskim putovima divljači i gradnji zelenih prijelaza na tim mjestima. Ako se to ubrzo ne riješi, Hrvatski lovački savez bit će prisiljen pravdu potražiti na nekom od međunarodnih sudova -  rekao je Dečak.

Vinko Pavlić, predsjednik Lovačkog saveza Karlovačke županije i podpredsjednik HLS-a podsjetio je da se značaj djelovanja lovaca mjeri kroz milijune tona hrane koju lovci ubace u lovišta, ali i tone smeća koje svake godine iznesu.

- Lovci nisu ubojice, lovci obavljaju programirani odstrel, sukladno planu gospodarenja. Po desetogodišnjoj lovno-gospodarstvenoj osnovi imamo točno brojno stanje divljači i to zahvaljujući dva do četiri godišnja prebrojavanja krupne i sitne divljači. Radimo i na sprječavanju bolesti u lovištima. S Ministarstvom poljoprivrede radimo na sprječavanju širenja 'velikog američkog metilja' kod običnog jelena, jer bi, bez pravovremene i sveobuhvatne akcije, mogli ostati bez populacije jelena običnog - rekao je Pavlić.

Na Dan sv. Huberta, lovci su položili vijence na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskog ratu te nazočili svetoj misi u nacionalnom svetištu sv. Josipa na Dubovcu.