Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Više muškaraca nego žena

U ove tri županije sklopljeno je najviše istospolnih brakova

Vjenčani prsten
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo uprave, najviše takvih oblika zajednice sklopljeno je u Gradu Zagrebu, 39, a slijede Istarska županija s osam, Primorsko-goranska sa šest i Varaždinska županija s tri životnih partnerstava

U Hrvatskoj je tijekom prošle godine sklopljeno 66 životnih partnerstava osoba istog spola, od čega su 35 sklopili muškarci, a 31 žene. Među njima je i šest parova stranih državljana koji su Hrvatsku odabrali za ozakonjenje veze, dok je 24 parova miješane nacionalnosti, s time da jedan od njih ima hrvatsko državljanstvo. Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo uprave, najviše takvih oblika zajednice sklopljeno je u Gradu Zagrebu, 39, a slijede Istarska županija s osam, Primorsko-goranska sa šest i Varaždinska županija s tri životnih partnerstava.

Po dva životna partnerstva sklopljena su u Bjelovarsko-bilogorskoj, Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a po jedno u Ličko-senjskoj, Brodsko-posavskoj, Šibensko-kninskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Životno partnerstvo je zajednica obiteljskog života dviju osoba istog spola sklopljena pred matičarom.Od stupanja na snagu Zakona o životnom partnerstvu u kolovozu 2014. godine sklopljeno ih je 174.