Izbornik
Naslovnica Vijesti
OSIJEK

U pogonu tvrtke Drava International gorio podzemni požar i podizao šahtove

vatrogasci, drava international
1/7
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
-Nije to nikakav požar bio, nema štete - kratko nam je samo komentirao nesreću Zvonko Bede, direktor tvrtke.

Ponovno se dimilo u pogonu tvrtke Drava International na izlazu iz Osijeka. Vatrogasci su na teren stigli nešto prije sedam sati jutros, a za njima i djelatnici HEP-a. Došao je odmah ujutro i gradonačelnik Ivica Vrkić.

Vatra je buknula na otvorenom prostoru između dva velika proizvodna pogona. Ispiru se tamo spremnici s gorivom za pogon strojeva, a ta se otpadna nafta i voda zatim slijevaju u posebnu kanalizaciju tvrtke.

- Ta se otpadna nafta zapalila na površini i vatra je izbila van, plamen je bio velik, a situacija vrlo ozbiljna. Gorio je i sustav odvodnje tih otpadnih voda i izbio je podzemni požar pa su se od siline vatre i velike topline ponegdje podizali šahtovi – opisao nam je Boris Banjan, zapovjednik JPVP-a Grada Osijeka. 

Ugrožen je bio, dodaje, i dio zgrade u kojoj se proizvodi biodizel. Neizvjesnost je na terenu vladala jer su gasitelji morali tražiti puteve te kanalizacije. Nalijevali su pjenu kako se požar ne bi proširio jer se i sat vremena kasnije dim još uvijek izdizao iz kanalizacije i isijavala je toplina. Vanjski su požar, pak, brzo obuzdali i on im nije stvarao veće tegobe, a strahovali su upravo od toga podzemnoga.

Krivac je za požar, kako se pokazalo, ljudski faktor.

- Pri standardnoj proceduri, došlo je do zapaljenja papira i zahvatilo je vodu i naftu u betonskim sabirnicima - priopćili su iz PU osječko-baranjske.

Šteta nije velika

-Nije to nikakav požar bio, nema štete - kratko nam je samo komentirao nesreću Zvonko Bede, direktor tvrtke.

Najveća je to hrvatska tvrtka za preradu plastike, a uz direktora Zvonka Bedea, među petero su suvlasnika i vladar rukometa Zoran Gobac te Višeslav Vukojević, sin bivšeg suca Ustavnog suda Vice Vukojevića. Gadan požar bio je u veljači 2015., kada je izgorjelo 10.000 litara nafte, a vatrogasci su strepili od eksplozije. Srećom, dobro je završilo, šteta nije bila velika.

Golemo postrojenje proteže se na čak 86 hektara u osječkom prigradskom naselju Brijest. Montirali su u njega 2014. i “svemirski” stroj za proizvodnju nafte od plastike, čija je turbina proizvedena u postrojenjima NASA-e u Meksiku. Platili su ga 2,2 milijuna eura. Četrdeset milijuna eura bio je ukupan promet tvrtke iste te, 2014. godine. Zapošljavaju više od 500 radnika.