Izbornik
Naslovnica Vijesti
Za projekte

U Rastokama potpisano 16 ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava

Novac za zaštitu okoliša, razvoj e-usluga i održivi urbani razvoj
1/7
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Osim ulaganja u Rastoke, ili kako ih neki zovu male Plitvice, Karlovačka je županija dobila novac za još dva projekta

- Obnovit ćemo most sv. Ivana koji je već godinama zatvoren za promet vozilima, izgraditi drugi most sa šetnicom kako bi se naše vodeničarsko naselje Rastoke moglo kružno obilaziti, postavit ćemo Turističko informativni centar s kongresnom dvoranom, s Natura Vivom napraviti istraživačku stanicu, a izgradit će se i brojni vidikovci i šetnice uz jedinstvene Rastoke. Sve to zahvaljujući sredstvima koja smo preko nadležnog ministarstva dobili iz EU-a. Ponosan sam jer se i sredine poput Slunja koje su stradale u ratu, a na ovom području sve do Kladuše nakon rata nije bilo niti jednog čitavog krova, obnavljaju, razvijaju i postaju sve popularnije turistima - kazao je Jure Katić, gradonačelnik Slunja na Rastokama prilikom potpisivanja ugovora vrijednog čak 23 milijuna, od čega je bespovratno 19,1 milijun. To je jedan od 16 projekata vrijednih čak 230 milijuna kuna, a koji su putem Ministarstva regionalnog razvoja dobili 187 milijuna bespovratno iz EU fondova.

Osim ulaganja u Rastoke, ili kako ih neki zovu male Plitvice, Karlovačka je županija dobila novac za još dva projekta: županijski projekt Susret s rijekom u kojem sudjeluju Karlovac, Ozalj i Ogulin vrijedan 9,2 milijuna kuna od čega su EU sredstva 7,8 milijuna, te Promicanje održivog razvoja Značajnog krajobraza Baraćeve špilje, Općine Rakovica, vrijedan gotovo 20 milijuna kuna za koji je EU dao 17 milijuna. 

EU novac dan je za projekte iz područja zaštite okoliša, razvoja e-usluga, te projekte iz programa Integriranih teritorijalnih ulaganja gradova Zadra i Rijeke. Osim njih, novac su dobili i Đurđevac, za projekt očuvanja Đurđevačkog pijeska, Dubrovačko-neretvanska županija za očuvanje doline Neretve, Međimurje za projekt 'Med dvemi vodami', Garešnica za Zelene vrtove, Petrinja za ekološki centar i drugi, zatim Čazma, Sisačko-moslavačka županija, Gospić, Krapinsko-zagorska županija, Općina Legrad, te Državna geodetska uprava. 

Ministrica Gabrijela Žalac kazala je kako je lani i ove godine putem natječaja korisnicima na raspolaganje stavljeno čak 4,5 milijardi eura kroz 218 natječaja u okviru EU fondova, što je ukupno 7,3 milijarde eura, odnosno 68 posto ukupne alokacije za Hrvatsku za period 2014. do 2020. godine.