Izbornik
Naslovnica Vijesti
Gradska vijećnica Biljana Gaća (SDP):

U tri godine u Vukovaru je zaposleno samo pet osoba

Biljana Gaća
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Komentirajući ove tvrdnje zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček rekao je kako ovi podaci samo djelomično odgovaraju istini

Koliko je građana zaposleno zadnjih godina u Vukovaru? Ovo je jedno od pitanja koje se stalno provlači u Vukovaru, a koje i stranke na vlasti i opozicija koriste kako im odgovara. Vukovarska gradska vijećnica Biljana Gaća (SDP) iznijela je na sjednici Gradskoga vijeća brojke koje govore o broju zaposlenih na području grada od svibnja 2014. godine, odnosno mjeseca kada su u Vukovaru održavani izvanredni izbori, pa do siječnja 2017. godine.

- Znam da strankama na vlasti nije drago čuti te brojke, ali one su neumoljive. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) u svibnju 2014. godine u Vukovaru je bilo zaposleno 9.126 osoba. U siječnju ove godine u Vukovaru je, a opet prema podacima HZMO, radilo 9.131 osoba. Drugim riječima od dana izvanrednih izbora do danas imamo u gradu pet neto novozaposlenih osoba - rekla je Gaća.

Dodala je i kako su podaci HZMO jedini mjerodavni jer ova ustanova bilježi sve osobe za koje se uplaćuju doprinosi što znači i da su u radnom odnosu. Gaća je iznijela i podatke o broju obrta na području Vukovara u istom vremenskom razdoblju.

Pad broja obrta

- U svibnju 2014. godine u Vukovaru je egzistiralo 347 obrta, dok je taj broj u siječnju ove godine pao na 322 obrta. Dakle, danas imamo 25 obrta manje - istaknula je Gaća.

Komentirajući ove tvrdnje zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček rekao je kako ovi podaci samo djelomično odgovaraju istini.

- Od dolaska ove gradske vlasti Grad Vukovar godišnje izdvaja po 3 milijuna kuna za poticaje obrtnicima. Na taj način spašeno je sigurno na desetine obrta, ali i nekoliko stotina radnih mjesta. Ti poticaji omogućili su i otvaranje brojnih radnih mjesta. Da nije bilo tih poticaja i angažmana gradske uprave, koji je mnogo kvalitetniji i bolji nego u vrijeme bivše vlasti, situacija bi bila puno lošija - rekao je Pavliček.

Pojasnio je i kako unatoč velikim naporima gradskih vlasti u nekim slučajevima nisu mogli učiniti ništa jer rješenje problema nije bilo na gradskim nego na državnim. Ukazao je tako na slučaj tvrtke Biodizel koja je prestala s radom jer država nije mogla osigurati otkup proizvedenoga biogoriva tako da je tvrtka ostala bez tržišta.

Vukovar izdvaja znatna sredstva za obrtnike

- Grad Vukovar izdvaja maksimalna sredstva za poticaje obrtnicima. Prema najavama koje imamo i razgovorima koje obavljamo vjerujem kako će se ubrzo povećati broj zaposlenih u gradu - istaknuo je Pavliček podsjećajući kako se čeka realizacija projekta talijanske Florian Grupe u okviru koje bi bilo otvoreno 500-ak radnih mjesta.  

Pokušao je i podatke HZMO anulirati iznošenjem podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prema kojemu je broj nezaposlenih u gradu manji za 15 posto. Gaća je to prokomentirala riječima kako brojke HZZ-e nisu mjerodavne jer brojne nezaposlene osobe nisu na evidenciji Zavoda, a i bilježi se kontinuirani odlazak građana koji posao traže u drugim dijelovima Hrvatske pa i inozemstvu.