Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Matica rođenih i umrlih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 93 djece manje, ali je više vjenčanja

Rodilište
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U Međimurju je rođeno jedno dijete više, a u Zagorju je skočio broj sklopljenih brakova

Djevojčica Sara Mačeta imala je čast 30. prosinca biti posljednja beba rođena 2016. godine u vukovarskoj bolnici. U Vukovarsko-srijemskoj županiji prošle je godine u matične knjige rođenih upisano 1229 djece, čak 93 manje nego godini prije. U maticu umrlih pak je upisano 2118, 109 manje nego pretprošle godine. U toj županiji sklopljena su 992 braka, čak 118 više nego 2015.!

Ured državne uprave u Međimurskoj županiji objavio je na svojim internetskim stranica informacije o broju upisa rođenih i umrlih osoba, te sklopljenih brakova, pa smo tragom toga za podatke zamolili ostale urede u Hrvatskoj. Dio njih odgovorio je da ih nemaju, a neki su nas uputili na Državni zavod za statistiku (DZS) ili APIS, agenciju za podršku informacijskim sustavima i tehnologijama. Na temelju podataka iz državnih ureda ne može se pouzdano utvrditi prirodni prirast i natalitet jer se u matice, na primjer, upisuju i turisti.

- Može neki turist poginuti na ljetovanju, pa se i on upisuje u maticu umrlih. Isto tako, može netko tko je prije pedeset godina rođen u SAD-u doći k nama i zatražiti upis u maticu rođenih. No, takvih nema puno - pojašnjavaju u dubrovačkom uredu.

Čeka se Ministarstvo uprave

Prema Zakonu o državnim maticama, rođenja i smrti upisuju se u matičnom uredu prema mjestu njihova nastanka, a ne prema prebivalištu. Podaci koji se dobivaju u rodilištima također nisu posve pouzdani pokazatelj stanja u županijama jer, na primjer, trudnica iz Varaždina može doći roditi u Čakovec u susjednu županiju, ili obrnuto. Podaci iz matičnih ureda stoga su najbliže stvarnom stanju prije nego što se obavi završna obrada u Ministarstvu uprave. A to će potrajati.

U Sisačko-moslavačkoj županiji prošle je godine u maticu rođenih upisano 1978 djece, 66 više nego godinu prije, a umrlih je 2494, čak 248 manje. Lani je sklopljeno 870 brakova, pedesetak više. U Karlovačkoj županiji rođene su lani 1042 bebe, 57 više nego 2015.

- To su djeca rođena u bolnici u Karlovcu i u bolnici u Ogulinu, koje imaju rađaone. U njima se rađaju djeca roditelja s prebivalištem u našoj županiji, ali i izvan nje, pa i iz inozemstva - kaže Dubravka Huljina Rundek, voditeljica Službe za opću upravu.

Brojke za prvih devet mjeseci

U Primorsko-goranskoj županiji u maticu rođenih upisano je 3712 osoba, maticu umrlih 4002, a sklopljeno je 1308 brakova, dok je godinu prije u maticu rođenih bilo upisano 3873 osoba, u maticu umrlih 4105, a sklopljena su  bila 1322 braka.

U Krapinsko-zagorskoj županiji u maticu rođenih upisano je lani 949 djece, 25 manje nego godinu prije, umrlih je bilo 1644, što je 58 manje, dok je sklopljenih brakova 56 više nego godinu prije, čak 648. U Brodsko-posavskoj županiji ističu da podatke još obrađuju. U Splitsko-dalmatinskoj županiji prošle godine u maticu rođenih upisano je 4340 djece, a godinu prije 4337. U maticu umrlih upisano je prošle godine 4916 osoba, a 2015. godine 5243. Vjenčanih je parova lani bilo 2297, a preklani 2150. U Uredu državne uprave u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji doznajemo da su prošle godine u državnu maticu rođenih upisana 582 novorođena djeteta, a u državnu maticu umrlih upisane su 1524 umrle osobe. Sklopljena su 502 braka. U 2015. godini u državnu maticu rođenih u toj županiji upisano je 975 novorođene djece, u državnu maticu umrlih upisano je 1817 umrlih osoba, a sklopljena su 523 braka.

Ministarstvo uprave objavio je zasad brojke za prvih devet mjeseci 2016., dok će brojke za cijelu godinu najvjerojatnije objaviti potkraj veljače. DZS je podatke o prirodnom kretanju stanovništva objavljivao tek sredinom godine.