Izbornik
Naslovnica Vijesti
Lokalni izbori

U znaku sukoba Mosta i HDZ-a i Bernardićeve borbe za opstanak

Andrej Plenković i Božo Petrov
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL/Ilustracija
I HDZ i SDP žele povećati broj gradova i županija u kojima trenutačno vladaju. HDZ želi osvojiti i Split, a Mostu je ključno zadržati svoje utvrde Metković i Omiš

Lokalni izbori pred nama mogli bi biti među najneizvjesnijima do sada, a rezultat će se, u mnogo većoj mjeri nego ikad prije, odraziti na nacionalnu političku scenu. Jedna od posebnosti ovih izbora otvoreno je sukobljavanje u svim sredinama HDZ-a i Mosta, dviju stranaka koje čine vladajuću koaliciju na nacionalnoj razini. Mostu je ključni cilj zadržati svoje utvrde Metković i Omiš, na koje ovaj put, zbog velikog medijskog interesa, cilja i HDZ. Kako bi otupili HDZ-ovu oštricu u svojim gradovima, mostovci su istaknuli i kandidate za župane, iako su prije tvrdili da županije treba ukinuti.

Iz HDZ-a uzvraćaju da se ne boje Mostovih napada. Računaju na visoku podršku birača koju stranka trenutačno uživa na nacionalnoj razini, a cilj im je povećati broj župana iz redova HDZ-a, ali i osvojiti Split i Zadar.

Jasne ciljeve postavio je i novi šef SDP-a Davor Bernardić kojemu su predstojeći lokalni izbori biti ili ne biti u stranci. Doživi li potop, naime, za očekivati je da će ionako glasna stranačka oporba bez milosti tražiti njegovu glavu. Na prošlim izborima SDP je osvojio pet gradova središta županija – Split, Rijeku, Čakovec, Sisak i Koprivnicu – te dobio dva župana. Novi je cilj obraniti barem četiri grada, jer je teško očekivati da će opet pobijediti u Splitu, osvojiti vlast u još nekom gradu te pokušati dobiti eventualno još jednog župana. No mnogo toga ovisi o dogovoru s HNS-om, pogotovo u Zagrebu. Ne treba zaboraviti ni Živi zid, čiji rejting mjesecima raste i mogao bi biti iznenađenje u mnogim sredinama, pogotovo u Karlovcu gdje bi se mogao kandidirati Ivan Vilibor Sinčić.