Izbornik
Naslovnica Vijesti
Započeo pilot projekt e-upisa u zemljišne knjige

Umjesto da čekaju 26 dana, internetom će uknjižiti stan ili kuću za par minuta

gruntovnica
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pilot projekt provodi se u Osijeku i Velikoj Gorici, trajat će mjesec dana, u kojih će se uočiti i otkloniti nedostatci, a potom će zaživjeti u cijeloj Hrvatskoj

Iscrpljujuća stajanja u redu u Gruntovnici postaju prošlost. Umjesto da na uknjižbu čeka 26 dana, koliko je prosjek na sudovima u Hrvatskoj, novu nekretninu vlasnik će u zemljišne knjige moći upisati za svega – par minuta. Započeo je, naime, pilot projekt e-upisa u zemljišne knjige. Provodi se u Osijeku i Velikoj Gorici, trajat će mjesec dana, u kojih će se uočiti i otkloniti nedostatci, a potom će zaživjeti u cijeloj Hrvatskoj.

- Kupoprodajni se ugovor skenira, elektronički potpisuje i šalje na sud, a sve je povezano sa sustavom OIB-a, čime se povećava sigurnost, nema straha od zabune. Postupak prolazi brzo i u realnom vremenu, bez zastajkivanja, potrebna je samo dobra internetska veza – pokazuje na primjeru osječki odvjetnik Vjenceslav Arambašić.

Pilot projekt započeo je u srijedu, a prijedloge za e-upis ispisuju odvjetnici i javni bilježnici koje su imenovale njihove strukovne komore.

- Već prvi dan smo uknjižili nekretninu jednom Vinkovčaninu koji je bio presretan jer nije morao sutradan dolaziti na sud u Osijek, s obzirom da je radno vrijeme zemljišnoknjižnog odjela za taj dan bilo prošlo – navodi Ivana Kovačević, u čijem je javnobilježničkom uredu u Osijeku u subotu prvi put javno predstavljen cijeli postupak.

Ubrzanje postupka

A upravo je to, ističu u Ministarstvu pravosuđa, i cilj e-upisa, olakšati građanima i ubrzati postupak.

- Kada zaživi projekt u cijeloj Hrvatskoj, građani će, čim potpišu kuporodajni ugovor, moći, primjerice, iz Osijeka provesti uknjižbu na Korčuli. Izuzetno je to kratak, brz i efikasan postupak – prikazuje Sanja Mišević, državna tajnica Ministarstva pravosuđa.

Kada mu stigne prijedlog za uknjižbu, sudski referent ga, dodaje, odmah obrađuje. Kada je posao odrađen, sudska potvrda stiže na računalo odvjetniku ili javnom bilježniku.

Pristojbe ostaju jednake, no Sanja Mišević ističe kako će cijeli proces u praksi biti jeftiniji jer se, primjerice, na sud u Osijek upisuju i stranke iz drugih gradova pa neće morati plaćati put. Inače, uknjižba stoji 250 kuna. Odvjetnici i javni bilježnici u pilot projektu sudjeluju bez naknade.

Funkcionalnost e-upisa u zemljišne knjige financirana je kroz EU projekt IPA 2008 „One stop shop“, a stoji 553.000 eura.

Oni koji to žele, moći će, naravno, i dalje odlaziti "pješke" u Gruntovnicu. Spomenimo i kako je Općinski sud u Osijeku hrvatski rekorder u brzini uknjižbe – dok je državni prosjek 26 dana, njima su za taj posao potrebna tek tri dana.