Izbornik
Naslovnica Vijesti
Turizam u Rudama

Upoznajte Bergmane - patuljke iz Rudnika sveta Barbara

Ulaz u Rudnik sveta Barbara
Foto: KUD Oštrc
KUD Oštrc postavio je dva lika 'Bergmana', rudara-patuljka koji su nekada radili u oknima i odlazili u najuže prolaze, a cilj je što bolje brednirati rudnik i turizam u Rudama

Rudnik sveta Barbara u Rudama kraj Samobora od vikenda ima nove "stanovnike". KUD Oštrc, koji upravlja rudnikom, postavio je dva lika "Bergmana", rudara-patuljaka koji su nekad radili u oknima. Za njihov vizualni identitet zaslužan je ilustrator Niko Barun, a dio je to projekta "Upoznaj Bergmane", u sklopu kojeg članovi KUD-a Oštrc planiraju bolje brendirati rudnik.

Foto: KUD Oštrc

Čak je osnovana i Turistička agencija "Bergman putovanja", koja je predstavila paletu rudarskih suvenira i program turističkih aranžmana koji uključuju upoznavanje rudarskog i samoborskog kraja. U sklopu predstavljanja obišli su i rudnik sveta Barbara te slušali priče o bergmanima, koji se smatraju najvažnijim rudarima jer su odlazili u najuže prolaze.

Iskapali zlato

- Rudnik je pun pravilno isklesanih, uskih hodnika, visine oko 75 cm. Po hodniku se moglo puzati samo zimi kad nije bilo otrovnih plinova, ali nitko nije došao do njegovog kraja jer se naglo, pod pravim kutom, spuštao u dubinu. Bergmani su, prema legendi, živjeli u tom hodniku te iskapali zlato i druge vrijedne kovine. Opisuju se kao maleni, žute kože, velike brade, zmijskih očiju i odjeveni u zeleno ruho – priča tajnik KUD-a Oštrc Josip Lebegner. Razvoj turizma u Rudama temelji na čak tri kulturna dobra - rudniku, obnovljenom mlinu Puškar i rudarskoj greblici – slanom kolaču.

- Ilustracija lika Bergmana i stvaranje vizualnog identiteta nova je stranica u promociji rudnika i kulturno-turističkih sadržaja ovog kraja – kažu iz KUD-a Oštrc.