Izbornik
Naslovnica Vijesti
Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak:

'Uputit ćemo Plenkoviću zahtjev za hitni prijam'

Rafinerija Sisaak
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak na izvanrednom sastanku uputio je pet zahtjeva a vezano uz prijevoz sirove nafte iz Graberja Ivanečkog u Rafineriju nafte Rijeka.

Uz traženje utvrđivanja okolnosti koje su dovele do događaja te kažnjavanje odgovornih Stožer zahtijeva očitovanje Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, kao i novoproglašenog mandatara Vlade Andreja Plenkovića kojem će uputiti i zahtjev za hitni prijam odmah nakon konstituiranja Vlade. Od predsjednice zahtjevaju i tematsku sjednicu Hrvatskog Sabora, odmah po njegovu konstituiranju, s temom Ine, te zauzimanje zajedničkog stava o budućnosti Ine svih parlamentarnih stranaka. 

- Zahtijevamo hitne odluke Vlade Republike Hrvatske kojima bi se upravljanje Inom dovelo u zakonske okvire, ukidanje dvostrukog vođenja kompanije preko Izvršnih direktora, te poštivanja zakona o Energiji RH kao i uključenje institucija Republike Hrvatske (DORH, USKOK, pravosuđe RH) zbog nepoštivanja odluka izvršne vlasti koje su štetne za Republiku Hrvatsku i njenu energetsku neovisnost - ističe se u priopćenju Stožera poslanom nakon sastanka.

Sporan prijevoz 600 tona nafte

Stožer za obranu rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta čine predstavnici udruženih sindikata EKN, INAŠ, Nova Solidarnost i SING te Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata INA Sisak.

Sastali su se nakon što je na Dan neovisnosti, bez znanja hrvatskih članova uprave i ministra gospodarstva, mađarski predstavnici u INA-i odlučili 600 tona domaće nafte prevesti iz Graberja Ivanićkog u Rafineriju nafte Rijeka. Domaća nafta se inače prerađuje u sisačkoj Rafinerije gdje se naftovodom doprema s naftnih polja. 

- Stožer za obranu rafinerije nafte Sisak stoji čvrsto pri stajalištu očuvanja rada i nastavka primarne prerade rafinerije u Sisku, te njene daljnje modernizacije u skladu sa potpisanim ugovorima. I ovom prilikom iskazujemo zajedništvo svih sindikata i Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Spremni smo za sve industrijske akcije, ali i odgovor drugim akcijama u slučaju ponavljanja sličnih pojava koje štete poslovanju RNS i Ine u cjelini  - dodaje se u današnjem priopćenju Stožera.