Izbornik
Naslovnica Vijesti
Obrazovni sustav

Usklađivanje s tržištem rada: nova zanimanja u 30 srednjih strukovnih škola

Srednja škola Donji Miholjac
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Počelo usklađivanje obrazovanja s tržištem rada: od iduće školske godine programe za nova zanimanja otvara 30 srednjih strukovnih škola diljem Hrvatske

S ovom upisnom godinom, osnovnoškolcima koji kreću u prve razrede srednjih strukovnih škola ponuđeni su novi programi obrazovanja. Tako se u trideset škola u Hrvatskoj, od Nove Gradiške do Ploča, na izbor nude zanimanja koja dosad srednjoškolci nisu imali priliku upisivati u svome gradu, kao i zanimanja koja su potrebna na tržištu rada.

Nove obrazovne programe inicirale su škole, izrađeni su uz podršku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a odobrilo ih je Ministarstvo obrazovanja.

– Konačan plan strukture razrednih odjela i broja učenika po programima Ministarstvo je izradilo na prijedlog škola i odobrenja prijedloga od osnivača, a u skladu s mišljenjem Nacionalnog vijeće za razvoj ljudskih potencijala, preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, brojem učenika koji završavaju osmi razred osnovnih škola te prostornim, materijalnim i kadrovskim mogućnostima škola – poručili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Upravo takvim širenjem školskih strukovnih programa u Hrvatskoj je počela nužna usklađenost obrazovnog sustava s tržištem rada pa je tako ostvaren jedan od obveznih koraka modernizacije hrvatskih škola.

Novim programima osmaši će, primjerice u Puli, u Medicinskoj školi sada moći upisati novi smjer za primalje asistentice/asistente. Podsjetimo, do ove školske godine primalje su se školovale isključivo u Zagrebu, a s ovogodišnjim lipnjem prve razreda za taj obrazovni smjer završit će 56 učenika i učenica.

Da se zdravstveni sektor prepoznaje kao važan svjedoči i novi program otvoren u Srednjoj medicinskoj školi u Slavonskom Brodu, gdje će se od sada učenici školovati i za zdravstveno-laboratorijske tehničare te njegovatelje. U srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića u Pločama od jeseni će se školovati turističko-hotelijerski komercijalisti, isti će smjer moći birati i oni koji se na jesen upisuju u školu Hrvatski kralj Zvonimir na otoku Krku, dok će se za hotelijersko-turističke tehničare moći školovati oni koji će upisati srednju školu Brač u Supetru.

Liječničke potvrde i naknadno

Upravo smjer za hotelijersko-turističkog tehničara od strukovnih programa prošle je upisne godine među učenicima bio najpopularniji. Osmaši koji će na jesen upisati srednju školu “Novi Marof” moći će birati smjer za elektroinstalatere, dok se u Industrijsko-obrtničkoj školi u Šibeniku uvodi eksperimentalni program za buduće brodske električare. Po dva nova programa uvode se u Obrtničkoj i tehničkoj školi Dubrovnik. Tamo je učenicima ponuđen program za geodetskog tehničara i kozmetičara. CNC operater/CNC operaterke školovat ćemo u Slatini, Benkovcu, Buzetu i u Strukovnoj školi Đurđevac.

Velikogorički će budući srednjoškolci od ove jeseni u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, moći birati smjer s čijim će završetkom dobiti “titulu” tehničara za električne strojeve s primijenjenim računalstvom. Među novim programima su i oni smjerovi čijim završetkom učenici postaju pomoćni radnici. Tako će u Čakovcu biti školovani pomoćni vrtlari, u Varaždinu pomoćni krojači, u Đurđenovcu pomoćni stolari. Najviše pomoćnih smjerova otvoreno je u Splitu gdje će se učenici školovati za pomoćne stolare, vodoinstalater e i pomoćne instalatere grijanja i klimatizacije.

Buduće srednjoškolce pri upisu očekuju i promjene u dokumentaciji potrebnoj za upise u srednje škole. Tako se izmjenama i dopunama Pravilnika o elementima i kriterijima za upis u prvi razred srednjih škola učenicima omogućuje da prilikom upisa u programe obrazovanja za koje je propisana obaveza dostave svjedodžbe medicine rada, taj dokument dostave do kraja prvog polugodišta prvog razreda. – Učenici koji ne uspiju pribaviti svjedodžbu medicine rada pri upisu dostavit će potvrdu obiteljskog liječnika, a svjedodžbu medicine rada školi će dostaviti najkasnije do kraja prvog polugodišta. Isti rok za dostavu odnosi se i za ugovor o naukovanju, i to za one programe u kojima je takav ugovor obvezan – poručili su iz Ministarstva.