Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Kolinda Grabar-Kitarović u Varaždinu

Varaždinski župan od predsjednice zatražio podršku u pokretanju autoindustrije

Kolinda Grabar - Kitarović privremeni ured u Varaždinu
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Predsjednica je komenitrala i blokiranje poglavlja 26 u pregovorima između Europske unije i Srbije rekavši kako je riječ o kriteriju kojeg je vrlo lako ispuniti i za koji ne vidi politički ili bilo koji drugi razlog zašto ne bi bio ispunjen

- Kriteriji su kriteriji, svi ih trebaju ispuniti. Ako želite postati članica Europske unije, kao što je i Hrvatska, za koju se očekivalo da će pregovarati puno kraće, morala ispuniti sve kriterije. Suočavali smo se s jako puno situacija, bilo je blokada koje smo smatrali nepravednima jer su neke bile izvan naše moći rješavanja, barem određeno vrijeme. U ovom slučaju riječ je o kriteriju kojeg je vrlo lako ispuniti i za koji ne vidim politički ili bilo koji drugi razlog zašto ne bi bio ispunjen. I deklaracija koju sam potpisala s premijerom Vučićem bila je ispružena ruka da će Hrvatska biti partner pri ulasku u EU - komentirala je blokiranje poglavlja 26 u pregovorima između Europske unije i Srbije predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je na dva dana ured preselila u Varaždin.

Dodala je i da deklaracija "predmnijeva poboljšanje uvjeta života, obrazovanja i ostalog za nacionale manjine, uključujući i hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji". Deklaracija, zaključila je, sama u sebi sadržava obvezu ispunjenja tog kriterija. Župan Varaždinske županije Predrag Štromar predsjednicu je izvijestio o ideji da se u toj županiji pokrene autoindustrija. Radi se o pogonu za sklapanje gotovih automobila.

- Imamo prostor, ljude i potencijalne partnere - istaknuo je Štromar, zamolivši za pomoć u tom projektu. Pripremljene su i analize, pa se u razgovorima neće krenuti od nule, napomenuo je Štromar.

- To bi moglo pomoći i u rješenju problema niskih plaća koje su u ovom kraju ispod hrvatskog prosjeka. Sve ćemo to staviti na papir i dati Vladi - dodala je predsjednica. Razgovaralo se i o obrazovanju, uz ostalo i financiranju projekata izgradnje škola i dvorana po JPP modelu. Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš upoznao je predsjednicu i s problemom bala otpada odloženih u Brezju.

- Nisam u poziciji naređivati Vladi. Stvar je u suradnji i u kombinaciji saznanja, mišljenja i ideja kojima možemo učiniti puno više. Govorili smo o autoindustriji. To je konkretan primjer kako se može unaprijediti gospodarstvo na ovom području i kako se može riješiti problem plaća koje su ispod hrvatske razine. U okvirima gospodarske diplomacije treba predstaviti takve projekte kolegama u inozemstvu. Vjerujem da u toj sinergiji zajedno možemo učiniti puno više - rekla je predsjednica Grabar- Kitarović nakon sastanka s predstavnicima županije i grada.

Gradonačelnik Habuš i župan Štromar zahvalili su joj što je odabrala Varaždin da u subotu bude domaćin prijema za članove diplomatskog zbora u Hrvatskoj. Predsjednica se susrela s izaslanstvom Varaždinskih baroknih večeri i Sveučilišta Sjever, a u privremenom Uredu u Županijskoj palači sastala se i s predstavnicima udruga hrvatskih branitelja Varaždinske županije, te biskupom Josipom Mrzljakom. Posjetila je Fakultet za organizaciju i informatiku. Studentima je govorila o važnosti informatičkog obrazovanja koje treba biti dostupno svima, STEM području i zanimanjima budućnosti. Istaknula je važnost obrazovane radne snage za konkurentnost gospodarstva, ulaganju u inovacije i nužnim promjenama na tržištu rada.