Izbornik
Naslovnica Vijesti
Šahist Matej Zadro

Za Kasparova se pripremao pet dana i nije ga bilo strah

Matej Zadro
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Iako šah igra tek godinu i pol dana, 9-godišnji šahist iz Koprivnice Matej Zadro izdržao je najdulje u igri s poznatim svjetskim šahistom

Svjetski prvak iz 20-tih godina prošlog stoljeća Hose Raul Capablanka u četvrtoj je naučio šah gledajući oca kako igra, legendarni Bobby Fischer u 15. je postao dotad najmlađim velemajstorom, a devetogodišnji Koprivničanac Matej Zadro nedavno je izdržao najdulje među 15 igrača koji su se suprotstavili Gariju Kasparovu na simultanci, uspjevši s jednim od najvećih šahista u povijesti dosegnuti pješačku završnicu. S obzirom na količinu koncentracije i posvećenosti koju taj skromni i šutljivi osnovnoškolac pridaje treniranju šaha, ne bi bilo čudo da ostavi traga u igri na 64 polja.

“Vrti” partiju po glavi

"Nije me bilo strah igrati protiv Kasparova, pripremao sam se pet dana. Planirao sam izmijeniti sve figure i remizirati. On mi je uzor i jednog bih dana želio biti profesionalni šahist", kaže Matej, član ŠK Podravke, u kojemu trenira triput tjedno. Šah igra tek godinu i pol dana i svi se slažu da je veliki talent. Počeo je igrati s djedom, koji mu je bio preslab protivnik, pa s ocem, koji ga je u početku pobjeđivao, no to se promijenilo nakon što je Matej počeo ozbiljno trenirati.

"Jako je uporan, puno vježba i radi, nije izostao ni s jednog treninga", reći će majka Karmen Zadro, a Matej je ispravlja: "Jesam jednom, bio sam bolestan".

Partiju s Kasporovom zna napamet i često je “vrti” po glavi.

"Možda sam u završnici jedan potez pješakom mogao bolje odigrati. Nisam siguran",  kaže mali šahist koji je već razvio svoj šahovski ukus pa prefeira španjolsku obranu i s bijelim i s crnim figurama. Ne voli, kaže, gubiti, ali u zadnje vrijeme suza se rijetko pusti, kao što je znalo biti kad je tek počinjao igrati šah.

Pripreme za prvenstvo

Otac Josip Zadro kaže kako se Matej jednom rasplakao zato jer nije uspio pobijediti 15-godišnjeg protivnika, toliko ozbiljno doživljava šah.

"Ma, imao sam dobivenu poziciju, ali sam pogriješio pa je uspio remizirati", kaže Matej.

Osim Kasparova, uzori su mu i njegovi treneri Jurica Srbiš i Hrvoje Matijević. Trenutačno se priprema za kadetsko prvenstvo do 11. godina. Cilj? Pobjeda, naravno.