Izbornik
Naslovnica Vijesti
Za zdravlje djece

Za prvašiće iz pet županija stiže 'Zubna putovnica'

zubar
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Jedinstvenim obrascem dentalnog statusa 'Zubna putovnica' tijekom ove godine bit će obuhvaćeno 20.000 djece

"Zubna putovnica" naziv je pilot projekta Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), kojem je cilj unaprijediti oralno zdravlje djece prije upisa u prvi razred osnovne škole, na jedinstveni način prikazati sve podatke o stanju zubiju, te omogućiti da svaki učenik ima kontinuiranu skrb doktora dentalne medicine.

U pilot projekt bit će uključeni učenici koji ove godine upisuju prvi razred osnovne škole u Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj, Sisačko-moslavačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, rečeno je u srijedu na predstavljanju projekta u zagrebačkom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

I dosad se prilikom sistematskih pregleda za upis u školu trebala donijeti potvrda doktora dentalne medicine o obavljenom pregledu zubiju, no kako su sadržaj i oblici tih potvrda bili različiti, sada je izrađen jedinstveni obrazac dentalnog statusa, nazvan "Zubna putovnica".

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin kazala je kako će tim jedinstvenim obrascem biti tijekom ove godine obuhvaćeno 20.000 djece.

"Očekujemo da taj pregled za upis u prvi razred bude trenutak kada dijete izabire svog doktora dentalne medicine ako ga do tada nije imalo, a mnoga djeca ga nemaju već prilikom upisa u prvi razred prvi puta odlaze na pregled zubiju. Očekujemo i da to ne bude samo jedan pregled, već početak kontinuirane skrbi doktora dentalne medicine o tom učeniku", kazala je.

Hrvatska djeca s najvećim brojem karijesa

Kako je Hrvatska među zemljama s najvećim brojem karijesa u djece, cilj je da se kroz redovite preglede karijes otkrije što ranije, kako bi bio što prije saniran, a to je i prilika da djeca saznaju kako održavati higijenu zubi, rekla je Pavić Šimetin.

Stručnjaci ističu kako je upis u osnovnu školu u visokom postotku razlog prvog dolaska djeteta na pregled doktoru dentalne medicine, te da će putem „Zubne putovnice“ taj pregled postati prilika za bolje upoznavanje roditelja i djeteta s doktorom dentalne medicine, početak sanacije i dogovor oko kontrolnog pregleda radi stjecanja navike redovitih posjeta zubaru.

U želji da se projektom obuhvati još jedna generacija učenika, osim onih koji će pohađati prvi razred osnovne škole, početkom školske 2016./2017. godine projekt se počeo provoditi i kod učenika šestih razreda u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Kod poziva na cijepljenje protiv hepatitisa B od školskog liječnika učenici su dobili i obrazac "Zubna putovnica".

Rezultati tih aktivnosti poslužit će za rješavanje problema koji se javljaju u ostvarivanju prava djece na dentalnu zdravstvenu zaštitu i evaluaciji aktivnosti za unapređenje oralnog zdravlja, prevencije karijesa i parodontnih bolesti, te bolju organizaciju zdravstvene zaštite u sklopu školske i dentalne medicine.