Izbornik
Naslovnica Vijesti
Obnova osječke Tvrđe europskim novcem

Za staru austro-ugarsku vojnu pekaru i novi trg 62 milijuna kuna

Tvrđa potpisani ugovori
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
'Da nije bilo HDZ-a, ne bismo dobili ovaj novac. Prvi je to primjer koji pokazuje da treba vjerovati ovoj Vladi jer je spremna raditi u korist istočne Slavonije. Zahvaljivao sam se i SDP-ovoj Vladi, to ne znači da sam malo s jednima, malo s drugima', poručio je Vrkić

Obnovom stare austro-ugarske vojne pekare i izgradnjom Trga Vatroslava Lisinskog u osječkoj Tvrđi, započinje velika rekonstrukcija gradske barokne jezgre. Projekt je vrijedan 52 milijuna kuna, od čega su 52 bespovratna iz europskih fondova, a potpisan je u petak u Osijeku. Gradonačelnik Ivica Vrkić nazvao je to "novcem ohrabrenja".

- Dobit ćemo tako 9500 kvadrata novog prostora, a sve to činimo da bismo vratili nadu u Osijek i omogućili našoj djeci da ne moraju tražiti posao negdje drugdje. Gradu je trenutno potrebnija nada, nego novac, a kad se oboje spoji, nema nam kraja -rekao je Vrkić.

Kompliciran projekt

Riječ je o Edukativnom i informativnom i turističkom centru mladih Stara Pekara s trgom Vatroslava Lisinskog. Uredit će se tako 5527 kvadrata zgrade stare pekare, zatim 2528 kvadrata dvorišta i još 1382 metra četvorna javne površine.

- Izuzetno je to kompliciran projekt, objavljen u prosincu 2015., jer je bilo definirano da se evaluacija radi u sedam faza, a to je ono što smo u 2016. promijenili i sveli na tri faze za sve iduće javne pozive – rekao je Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU.

Da im je cilj maksimalno ubrzati procedure, kako bi se u konačnici izvuklo i što više novca, ponovila je i ministrica Gabrijela Žalac.

- I obnova Tvrđe dio je Vladina "projekta Slavonija". Nije ovo prvi projekt u tom sklopu, već smo na deset posto iskorištenosti od predviđenih 2,5 milijarde – navela je ministrica.

A na riječima hvale za HDZ i Vladu nije štedio gradonačelnik Vrkić.

- Da nije bilo HDZ i njihove linije, ne bismo dobili ovaj novac. Prvi je to primjer koji pokazuje da treba vjerovati ovoj Vladi jer je spremna raditi u korist istočne Slavonije. Zahvaljivao sam se i SDP-ovoj Vladi, to ne znači da sam malo s jednima, malo s drugima – poručio je on.