Izbornik
Naslovnica Vijesti
Incident istražuje policija

Zaštićeni natpis 'Osijek - nepokoreni grad' uništen ćiriličnim grafitom

HSP Osijek oštećen zaštićeni natpis
1/5
Foto: HSP Osijek
Zaštićeni natpis 'Osijek - nepokoreni grad' oštećen je prošle noći grafitom 'Delije' na ćirilici, izvijestila je danas osječka policija, koja traga za vandalom

Poznati grafit 'Osijek - nepokoreni grad' ispisan u vrijeme Domovinskog rata na zidu na križanju Trpimirove i Divaltove ulice u Osijeku, zaštićen je kao kulturno dobro lokalnog značaja 2012. godine.

Glasnogovornik Policijske uprave Darijo Premec kazao je Hini kako su o događaju obavijestili gradsku upravu kako bi se uklonilo oštećenje, s obzirom da je zid zaštićeno dobro, te Državno odvjetništvo, a za počiniteljem se traga.

Na taj vandalski čin, te na šaranje crvenim ćiriličnim grafitima i na susjednom zidu s grafitom 'Sloboda za hrvatske generale', gdje je također napisano 'Delije', te četiri S, reagirala je Mladež HDZ-a Osječko-baranjske županije osudom.

U priopćenju se navodi da je vandalskim i huliganskim činom nepoznatih počinitelja dodatno oskvrnjuje značajni simbol Domovinskog rata te kako "nije prvi put da se nagrđuje ovaj spomenik koji je 5. travnja 2012. godine odlukom gradske vlasti proglašen zaštićenim kulturnim dobrom". Pozivaju gradsku upravu i gradonačelnika Ivana Vrkića da pronađu adekvatan način zaštite toga spomenika i osigura njegovo čuvanje postavljanjem video nadzora.

Osuda je stigla i od Hrvatske stranke prava podružnice Osijek, koja najoštrije osuđuje oskvrnuće najznačajnijeg urbanog spomenika Domovinskom ratu u Osijeku.

"Ne ulazeći u motive huligana i vandala koji su to napravili i moguće korelacije s  dizanjem tenzija u kontekstu nadolazećih lokalnih izbora u Osijeku, smatramo potrebnim još jednom upozoriti da je ovo ponašanje krajnje neprihvatljivo i da se ovaj Spomenik Domovinskom ratu ne smije i ne može koristiti u političke svrhe", kažu između ostalog iz HSP-a Osijek i također predlažu uvođenje video nadzora.