Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Tjedan Svjetskog saveza mladih rasprava o ulozi žena u društvu

Žena može sve, pitanje je samo želi li sve

Tjedan Svjetskog saveza mladih
Foto: Žarko Bašić/Pixsell/Ilustracija
U Njemačkoj je ženama omogućeno da nakon povratka s porodiljnog mogu raditi 65% radnog vremena za 65% plaće

- Želimo ponuditi rješenja za probleme mladih, a svaki problem pokušavamo gledati kroz prizmu ljudskih prava i ljudskog dostojanstva. Iako se čini da ženama nije bilo nikada bolje živjeti nego danas, fenomen koji traje već nekoliko desetljeća pokazuje da su žene sve nezadovoljnije - uvodno je, otvarajući 6. Tjedan Svjetskog saveza mladih Hrvatske, kazao predsjednik Saveza Mislav Barišić.

Uslijedila je prva rasprava na temu “Uloga žene u suvremenom društvu”. 

- Društvene uloge su zadane i problem nastaje kada se nametnute uloge nastoje ispuniti, a poslani smo činiti nešto što te uloge ne uključuju, Nekako mi se čini da kada treba napraviti neke nemoguće stvari, onda su upravo žene pozvane da to učine - neke su od misli koje je u raspravi izrekla profesorica povijesti i fonetike te redateljica i dramaturginja u amaterskom kazalištu, ujedno supruga i majka četvero djece Ivana Foretić.

zavod za zapošljavanje Projekt EU Poticat će samozapošljavanje žena i mladih do 29 godina

Dodala je kako se danas veliki prezir osjeća prema ženama koje nakon poroda žele ostati doma odgajati dijete. Da ne postoji niti jedno zvanje koje žena ne bi mogla obavljati, ustvrdila je odvjetnica, sudska tumačiteljica za engleski jezik te polaznica poslijediplomskog studija diplomacije, također supruga i majka Karla Ressler. 

- Potrebno je iskoristiti sve vrline žena kako bismo oplemenili društvo na svim poljima. Iako su žene danas na pravnoj razini zaštićenije nego ikada prije, ipak status žene nakon što se s porodiljnog dopusta vrati na posao - nije reguliran. U Njemačkoj, ženama je omogućeno da nakon povratka s porodiljnog dopusta mogu raditi 65% radnog vremena za 65% plaće, a kod nas to nije moguće - kazala je Ressler dometnuvši i to da je moderni feminizam postao sredstvo politike pa određenim društvenim skupinama služi za promicanje određenih interesa. Žena može sve, pitanje je samo želi li sve, zaključila je. 

- Ako nemamo žena na društvenim i političkim funkcijama, onda nešto nedostaje. Kada se govori o jednakosti, misli se na prilike i ishode. No, dok jednakosti u prilikama svakako trebamo težiti, tako da svi, i muškarci i žene imaju jednake mogućnosti prijaviti se za neki posao, na jednakosti u ishodima ne treba inzistirati jer na tržištu rada jedini uvjet treba biti kompetencija, a ne spol - istaknuo je magistar ekonomije i filozofije Hrvoje Vargić. 

posao 'Zaželi' Trideset žena skrbit će o 150 starijih i nemoćnih osoba