Izbornik
Naslovnica Vijesti
Tereza Funjak iz Varaždina

Život sa štakorima u trošnoj kući koja bi se mogla urušiti pod snijegom

Nepokretna starica iz Varaždina
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Obitelj nepokretne 79-godišnje starice iz Varaždina moli gradonačelnika za pomoć

Otkako je čula da bi potkraj tjedna moglo pasti i do 40 centimetara snijega, Branka Stanko iz Varaždina ne spava mirno. Pod težinom snježnih padalina moglo bi se urušiti krovište i strop objekta u Vrazovoj 6 u kojem živi njezina 79-godišnja nepokretna majka Tereza Funjak. I bez snijega, živjeti u tih 25 kvadrata vrlo je teško.

Ne mogu otkupiti

– Zidovi su popucali, strop u sobi u kojoj leži majka u tako je užasnom stanju da se bojim da se ne uruši na nju. Spava na kauču oko kojeg svako malo nailazim na mišji i štakorski izmet jer se glodavaca ne možemo riješiti iako smo postavili zamke s ljepilom – kaže Branka koja već godinama pokušava riješiti problem katastrofalnih uvjeta u kojima živi njezina majka. Riječ je, objašnjava, o objektu u vlasništvu gradskog komunalnog poduzeća Varkom, koji je na korištenje dobio njezin otac kao zaposlenik te tvrtke. Kad je umro, majka je ostala tu i ima pravo u toj kućiti živjeti do smrti. – Mama treba 24-satnu skrb, no rekli su mi da nitko osim nje ne smije stanovati u tom objektu tako da se ne mogu useliti k njoj. Varkomu sam se javila 2009. raspitujući se za mogućnost otkupa, no rekli su da otkup nije moguć. Tri godine kasnije rekli su da smijemo sami adaptirati objekt, no majka živi od 2000 kuna mirovine, od čega plaća i skupe pelene i lijekove. Moja je mirovina još manja. U Varkomu su nas uputili neka se za pomoć obratimo Gradu koji je vlasnik zemljišta, no tamo nismo dobili odgovor – napominje B. Stanko. O uvjetima u kojima živi T. Funjak obaviješten je i Centar za socijalnu skrb u Varaždinu koji joj je ponudio smještaj u odgovarajućoj ustanovi ili udomiteljskoj obitelji, no ona na to nije pristala.

Jednokratna pomoć

– Ona nije socijalni slučaj, nije gladna, samo želi da joj se osigura neki drugi smještaj, neka sobica, samo ne u domu, ili pak da se ovaj objekt obnovi i da može netko biti s njom. Molimo Grad da nam pomogne – kaže B. Stanko.

Poslali smo upit gradonačelniku Goranu Habušu i dobili odgovor da obnova navedenog prostora – nije moguća.

– Kako je nedavno donesena odluka o privremenom financiranju, Grad Varaždin ne može donositi nikakve odluke u vezi ulaganja u navedeni prostor. Osim toga, on nije vlasništvo Grada, već komunalnog poduzeća Varkom i nije moguće ulagati u tuđu nekretninu – kažu u Gradu. Ističu da je T. Funjak u kolovozu prošle godine odbila smještaj koji joj je ponudio Centar za socijalnu skrb, no napominju da su spremni, kao mjeru hitne pomoći, razmotriti molbu za dodjelu jednokratne pomoći.