Izbornik
Naslovnica Vijesti
Videodružina BezVizije pokupila nagrade

Životnu priču prodavača s tržnice prenijeli na film, glavni junak otišao u inozemstvo

Ramadan
Foto: Vedran Balen
Na festivalima dječjeg filmskog stvaralaštva u Sisku i Bjelovaru dokumentarac "Ramadan" osvojio je prva mjesta

Kako je to kada glavni progaonist jednog filma sam sebi dodijeli glavnu ulogu? Odgovor na to pitanje daju mali slavonskobrodski filmaši okupljeni u videodružinu šaljivog imena BezVizije, koji su zajedno s vršnjacima iz gradske OŠ Vladimira Nazora snimili dokumentarac "Ramadan". Oni su, naime, uzeli kameru i mikrofon u ruke u namjeri da snime kadrove o tome kako izgledaju radni dani brodske tržnice. Jednom prilikom neočekivano im je prišao Ramadan Gušani, otvoreni i vedri mladić romske narodnosti, koji je na tržnici prodavao odjeću. Pitao ih je što rade i može li i on postati dio njihove priče.

- Ja sam pokretni trgovac, prodajem odjeću kada stignem. Ali radim ja i druge poslove od kojih zarađujem za život – rekao je tada Ramadan. Dogovor je brzo sklopljen, knjiga snimanja u cijelosti je izmijenjena i film je otišao u drugom smjeru. Ramadanova životna priča osnovnoškolcima je poslužila kao predložak za scenarij u čijoj je izradi aktivno sudjelovao i glavni glumac.

O tome kakav su posao napravili, najbolje govori podatak da je na festivalima dječjeg filmskog stvaralaštva u Sisku i Bjelovaru njihov film osvojio prva mjesta. Ramadan je u međuvremenu u potrazi za sigurnom egzistencijom i boljim životom s djevojkom napustio Hrvatsku, ali priča o njemu osvaja nagrade.

- Najčešće snimamo dokumentarce, a način rada je takav da pronađemo neku zanimljivu osobu, mjesto ili temu i onda kroz razgovor s protagonistima otkrivamo njihove priče. Ovoga je puta, eto, naš junak pronašao nas – kaže voditelj mladih brodskih filmaša Mladen Damjanović.