Izbornik
Naslovnica Vijesti
Sastanak u Krapini

Župani traže osnivanje Savjeta za sjevernu i središnju Hrvatsku

Sastanak župana u Krapini
Foto: KKŽ
Koprivničko-križevački župan Darko Koren ukazao je kako je jedan od najvećih problema sustava u Hrvatskoj decentralizacija, o kojoj se mnogo govori u vrijeme izbora, ali se šuti kada dođe priliku za provedbu

Župani Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije sastali su se u Krapini i zatražili od premijera Andreja Plenkovića što hitniji sastanak na kojem bi dogovorili formiranje Savjeta za sjevernu i središnju Hrvatsku, po uzoru na Savjet za Slavoniju. Koprivničko-križevački župan Darko Koren ukazao je kako je jedan od najvećih problema sustava u Hrvatskoj decentralizacija, o kojoj se mnogo govori u vrijeme izbora, ali se šuti kada dođe priliku za provedbu.

- Županije su operativniji organizam od države, koja bi trebala na tu nižu razinu spustiti što više funkcija, poslova, odgovornosti i sredstava. Ova inicijativa ima široku potporu, ne samo na lokalnoj razini, nego i od Vlade i premijera Andreja Plenkovića, što je od velike važnosti. To je model i alat s kojim možemo snažnije djelovati i ostvariti sve one ciljeve na korist prostora za koje smo zaduženi - istaknuo je Koren.

Domaćin sastanka, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, rekao je da očekuju poziv premijera Plenkovića na drugi sastanak u Vladu na temu osnivanja Savjeta.

- Odluka Vlade o formiranju Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku je osnova na temelju koje bi kasnije mogli razgovarati o programima i konkretnim projektima koje smo mi već inicirali i koje smo već poslali u Vladu, odnosno nadležna ministarstva, te o projektima koji povezuju dvije ili tri županije, a koji su od nacionalnog interesa. Bez takvog načina financiranja sami ih ne možemo provoditi - dodao je Kolar.

Varaždinski župan Radimir Čačić izrazio nezadovoljstvo što se dosad još ništa nije pokrenulo, a bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs pojasnio je da je smisao inicijative to da županije mogu izravno pregovarati s ministarstvima i resornim javnim ustanovama. - U ovom trenutku na području Bjelovarsko-bilogorske županije ne postoji projekt koji provodi država ili državne institucije - rekao je Bajs.