Izbornik
Naslovnica Vijesti
Projekti EU

Župani traže osnivanje državnog fonda za plaćanje penala

kanalizacija
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija
Obaviješten je i ministar Ćorić te je dogovoreno da se taj prijedlog uvrsti na dnevni red sjednice Upravnog vijeća Hrvatskih voda

Hrvatski župani i predsjednik Udruge gradova Željko Turk traže od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića osnivanje državnog fonda iz kojeg bi se plaćali penali zbog nenamjernih propusta u pripremi i provedbi EU projekata izgradnje kanalizacijskih sustava, tzv. aglomeracija.

Posjet ministra Ćorića Čakovcu Međimurje Ministar proglasio završenima radove na Aglomeraciji Čakovec

Varaždinski župan Radimir Čačić o tome je obavijestio i ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića te je dogovoreno da se prijedlog garancijske sheme uvrsti na dnevni red sjednice Upravnog vijeća Hrvatskih voda.

– Iako su u vodnom sektoru samo u 2017. ugovoreni radovi vrijedni oko milijardu kuna, svi su započeti postupci obustavljeni ili usporeni zbog mogućnosti penalizacije ili uskrate nepovratnih sredstava iz EU. Penali mogu biti od pet do čak 25 posto, i to zbog nenamjernih propusta koji se uvijek događaju. U Varaždinskoj županiji u ovom je trenutku otvorena mogućnost penalizacije projekata aglomeracije do 25 posto, što se penje na 300 milijuna kuna! Isti problem imaju i druge komunalne tvrtke u Hrvatskoj – rekao je župan Čačić.

Komunalne tvrtke, objašnjava, mogu preuzeti financijsku odgovornost za, primjerice, 10 milijuna kuna, ali ne i za više stotina milijuna kuna.     

Ivan Čehok Najveća investicija u povijesti Grad Varaždin i deset općina u projektu aglomeracije vrijednom 864 milijuna kuna