Izbornik
Naslovnica Vijesti
Auto od 30.000 eura

Župnik kupio Mercedes: 'Kupili su ga mještani, oni me uzdržavaju'

Župnik Andrija Vrbanić kupio skupocijeni mercedes
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Prijašnji automobil služio me 11 godina, a da sam za to vrijeme pušio dvije kutije cigareta na dan, dobili bismo iznos od kojega boli glava – kaže župnik

Andrija Vrbanić, župnik iz Ivanovca kod Osijeka, svoj je “stari” Mercedes E klase 200 nedavno zamijenio Mercedesom iste klase, ali iz 2016. godine. Uparkirao ga je pred župni dvor prije mjesec dana. Izazvalo je to lavinu reakcija u javnosti jer se, kako se navodi, svećenik iz siromašne Slavonije vozi u skupocjenom automobilu. Potpuno novi Mercedes E klase, “ispod čekića”, u salonima u Osijeku stoji, naime, i do 60.000 eura. Takva limuzina iz 2016. u oglasnicima se, pak, prodaje za 50.000 do 55.000 eura.

– To nije nov automobil, star je nešto više od godinu dana i platio sam ga 30.000 eura. Prijašnji automobil služio me 11 godina, a da sam za to vrijeme pušio dvije kutije cigareta na dan, izračunali bismo iznos od kojega boli glava. Ja uopće ne pušim – počinje 60-godišnji Vrbanić. Punih je 35 godina na čelu Župe sv. Rozalije, pod kojom su mjesta Antunovac, Ivanovac, Ernestinovo i Laslovo, a broje ukupno 3525 vjernika.

Treći je ovo Mercedes koji taj svećenik vozi, a izjavio je nedavno kako su mu ovaj posljednji “kupili mještani”. Na pitanje što je pod time mislio odgovara:

– Mještani me uzdržavaju, država ima obveze po Vatikanskim ugovorima. Tužio sam prije i dvoje novine pa su me i oni počastili svaki sa po 10.000 eura tako da sam imao ušteđevine od tužbi – odgovara. Nešto je, dodaje, priskrbio i prodajom prethodnog vozila. A i taj je Mercedes završio svojedobno u novinama. Ukraden je iz župnog dvorišta za vrijeme polnoćke, na Badnjak 2011. Ključeve vozila svećenik je te večeri ostavio u dnevnoj sobi i otišao u crkvu. U ured se tada ušuljao 32-godišnji Osječanin. Provalio je dvoja vrata. Nije našao što je tražio pa je, zaključivao je tada župnik, “vjerojatno bio bijesan”. Pokupio je dva fotoaparata, mobitel, nešto novca i ključeve auta i odvezao se. No sletio je s ceste i slupao vozilo. Ostavio ga je u kanalu i nastavio pješke. Šteta je bila ogromna. “Ja sam kao Nikola Putnik, svaki sam dan na kotačima”, nemoćno nam je tada rekao Andrija Vrbanić. Svećenik je to kojega će župljani nazvati, u najmanju ruku, neobičnim. Osnovao je i mušku pjevačku skupinu Baje, s kojom izvodi tamburaške pjesme i bećarce. No mišljenja o skupocjenoj limuzini u tom su kraju podijeljena.

Nikog nisam odbio pokopati

– Priča kako su mu je mještani kupili, mi se od toga ograđujemo. Ne bismo mi o njemu previše govorili, čuli smo da je sklon, ako mu se netko zamjeri, odbiti pokopati pokojnika ili krizmati dijete – tvrdi nam nekoliko mještana Antunovca.

– Svaki župnik vozi skupi automobil, ako nije skupi Mercedes, onda je skupa Škoda ili Audi, ili je nabrijan unutra da se i ne zna koliko stoji. Svećenici se puno toga odriču, a automobili su im jedino zadovoljstvo u životu. Ako sve štima u župi, svejedno mi je vozi li fiću ili BMW – smatra pak jedna mlađa mještanka.

Župniku je pak zasmetalo i što ga se javno proziva da je općina sagradila crkvu u Antunovcu.

– Općina je izdvojila do 1,5 milijuna kuna, a gradnja je stajala više od četiri milijuna. Nisam ih ja ukrao, a crkva je napravljena i duga nema – komentira Vrbanić.

Demantira da je, zbog loših riječi o njemu, ikada odbio pokopati pokojnika.