Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
U Sisačko-moslavačkoj županiji radovi su u punom jeku

77 milijuna kuna za sanaciju nasipa na sisačkom području

Foto: SMŽ
– Obišli smo pet gradilišta. Jedno je završeno, na četiri se izvode radovi. Treba iskoristiti ovo sušno razdoblje kada se mogu izvoditi zemljani radovi - kaže generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković

Razoran potres od 29. prosinca 2020. godine izazvao je veliku štetu i na sustavu obrane od poplava, koji je hitno trebalo ojačati, a nakon toga i sanirati sva oštećenja. Tako su na 15 lokacija uz rijeke u Sisačko-moslavačkoj županiji uočena velika oštećenja, 
čija je sanacija uglavnom u tijeku. Kako radovi teku na sisačkom području, na lijevoj obali  Save, na terenu su provjerili sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima te predstavnicima izvođača radova.

Vrijeme za zemljane radove

Generalni direktor Hrvatskih voda naglasio je da su odlukom Vlade i temeljem poziva Ministarstva gospodarstva i održivog  razvoja Hrvatske vode uspjele “povući” gotovo 170 milijuna kuna iz sredstava fondova, koji će se koristiti za obnovu sustava obrane od poplave.

– Obišli smo pet gradilišta. Jedno je završeno, na četiri se izvode radovi. Treba iskoristiti ovo sušno razdoblje kada se mogu izvoditi zemljani radovi. Sisačko područje u ovom trenutku ima aktivnih gradilišta za 77 milijuna kuna. Bile su velike štete, imali smo 15 kritičnih mjesta zbog potresa. Radi se istovremeno na više strana. Nastojimo sve radove izvesti do 15. svibnja iduće godine i u cijelosti iskoristiti sva raspoloživa sredstva. No, prvi je zadatak građanima pružiti sigurnost, što uz koordinaciju Stožera za obnovu i Sisačko-moslavačke županije i činimo – rekao je Zoran Đuroković.

Na lijevoj obali rijeke Save na sisačkom području, sanira se nasip u Palanjku, u dvije dionice ukupne dužine 670 metara, za što će se utrošiti 4,869.169 kuna, u Hrastelnici se radovi izvode na 390 metara nasipa u vrijednosti 7,181.017 kuna. U Galdovu se radi na izgradnji obaloutvrde na lijevoj obali Save u duljini oko 460 metara, što je projekt ukupne vrijednosti 17,124.995 kuna, te na sanaciji nasipa u duljini od 870 metara, za što se izdvaja 12,610.312 kuna. Novac je iz Fonda solidarnosti te Fonda nacionalnog plana oporavka i otpornosti za razdoblje od 2021. do 2026. godine.

Osjećaj sigurnosti

– Vrlo smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima radova u nadležnosti Hrvatskih voda na području Siska. Vrijednost tih radova, uključujući i završene  radove na području Tišine Erdetske, iznosi 42 milijuna kuna. Vrlo je važno da naši sugrađani imaju osjećaj sigurnosti kada je riječ o mogućnosti poplava jer do sada smo, na žalost, proživjeli mnoge nepogode. Najvažnije je vratiti taj osjećaj da će u slučaju visokih voda biti zaštićena njihova imovina i životi – istaknuo je župan Celjak prilikom obilaska.

Dodajmo kako je od početka hitnih sanacija 31. prosinca 2020. godine do danas sanirano 2,1 km  nasipa, izgrađeno 10,3 km servisnih pristupnih putova uz nasipe te odrađeno još mnogo drugih radova, uključujući postavljanje više od 7 km tzv. box-barijera.