Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
škola Stjepana Sulimanca Pitomača već "živi" reformu školstva

Đaci sami proizvedu vino, med, voće i povrće, a nakon mature ne sjede na birou

Srednja škola Stjepana Sulimanca u Pitomači
1/8
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Učenici sa stručnjakom podese sijačicu, postave sjeme, izađu na njivu, jedan uvijek sjedi i u kabini traktora uz vozača pa tako uče od ljudi koji te poslove rade svaki dan – opisuje ravnatelj Ivoš. Da bi sve to postigli i organizirali praktičnu nastavu unutar škole, izvukli su prvo milijune kuna iz EU fondova

Kombajn će uskoro zagaziti u polje heljde i na pet hektara, procjenjuju, obrati šest tona te žitarice. Prosušit će ju, pročistiti i plasirati na tržište. Dobre je kvalitete pa očekuju i dobru cijenu. Sav taj posao odrađuju učenici i profesori Srednje škole Stjepana Sulimanca u Pitomači. Oni uče tako što zasuču rukave i rade.

- Zasijali smo pet hektara soje, urod je bio šest tona. Na pet hektara smo uzgajali i kamlicu, sušena je težila blizu šest tona. Zasadili smo i pet hektara buče, nju otkupljuje proizvođač bučinog ulja – ponosan je ravnatelj Josip Ivoš. Zarađeni novac, ističe, ulažu u nastavu, računala, alate, ekskurzije.

Uz tih 20 hektara, obrađuju i vinograde, šumski vrt, voćnjak, povrtnjak, imaju plastenik. I sva im je proizvodnja - eko.

- Povrće i salatu iz našega vrta plasiramo u školski restoran, učenici na praksi proizvedu onoliko je i potrebno u restoranu pa ne moramo kupovati na tržnici – navodi.

Gosti restorana, pak, piju i vino i pjenušac koji proizvode đaci, iz grožđa koje su, opet, sami uzgojili u školskim vinogradima.

- Proizvodimo graševinu i bijeli pinot te frankovku. Naš aršanjski pjenušac spravljamo klasičnom metodom, a mentor nam je Bernard Kozina, jedan od najvećih stručnjaka za pjenušava vina. Napravimo tisuću litara vina godišnje. Kupe ga i naši maturanti za maturalne zabave – priča on.

Pčelari su im donirali košnice pa prave i med.

Milijuni iz EU fondova

- Naša donedavna učenica Nikolina Balint pokrenula je vlastiti posao i brine o 450 košnica. To nam je cilj, da budu samostalni i uzmu stvar u svoje ruke – ističe Ivoš i otkriva kako restoran otkupljuje i craft pivo koje proizvodi bivši im đak.

Škola je kupila i traktor s priključcima, ali đaci ne smiju raditi sa strojevima pa unajmljuju vanjske suradnike.

- Učenici sa stručnjakom podese sijačicu, postave sjeme, izađu na njivu, jedan uvijek sjedi i u kabini traktora uz vozača pa tako uče od ljudi koji te poslove rade svaki dan – opisuje.

Da bi sve to postigli i organizirali praktičnu nastavu unutar škole, izvukli su prvo milijune kuna iz EU fondova.

- Dobili smo od Općine Pitomača bivšu vojnu karaulu koju smo, kroz projekte, pretvorili u ekološki praktikum s učionicama, svlačionicama, skladištima, mehanizacijom. I uz njega je 25 hektara zemlje, zakupljene od države – prikazuje.

Iz škole, pak, izlaze pravi strzčnjaci.

- Direktor hotela u Cavtatu htio je zaposliti naše bivše učenike, konobare i kuhare, koliko god ih ima, no na birou su mi rekli kako nema niti jedan nezaposlen – ponosan je ravnatelj. Zbog izvrsnih rezultata, nagrađeni su i novom školom prije tri godine.