Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska 262 pregleda
Projekt "Školski obrok za sve"

Đacima besplatni topli obroci od zdrave hrane s OPG-ova

Obrok u OŠ Franje Krežme
1/9
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Besplatna prehrana stajat će 17 milijuna kuna godišnje, od čega će se 12 izdvojiti iz županijske blagajne, a pet će osigurati gradovi i općine, koji školsku kuhinju sufinanciraju u iznosu do 50 posto, a neke ni ne sufinanciraju

Kada zazvoni za užinu, 207 đaka osječke OŠ Franje Krežme, od njih 316, sjuri se hodnicima prema školskoj kuhinji. Veselo jedu i smiju se. Budu li to željeli, užinati u školi od 1. će siječnja moći svi, i to besplatno. Zaživjet će tada, naime, "Školski obrok za sve", projekt besplatne prehrane za sve osnovnoškolce u Osječko-baranjskoj županiji, njih 18.000 u 70 škola. Bit će to, pak, prva faza plana čiji je krajni cilj da se, već od 2019., učenicima u toj županiji poslužuje isključivo zdrava hrana, i to pristigla s polja i iz OPG-ova iz njihova kraja. Škole se za to već pripremaju.

- Kuhinja nam je skučena, stane u nju tek 60-ak djece, pa će niži razredi morati nositi hranu u učionice. Trebat će oprati ruke, pripremiti učionicu i salvete, podijeliti hranu i poslije pospremiti, ali vjerujem da će se brzo uhodati. Užinat će se pod dva odmora od 15 minuta. Zbog nedostatka prostora, i danas se jede pod čak tri odmora – priča ravnateljica Jadranka Jurić. U školi, trenutno, ne kuhaju, jedu se peciva, kruh s namazom i slično za užinu, ali se 70 mališana u produženom boravku hrani "na žlicu".

Besplatna prehrana stajat će 17 milijuna kuna godišnje, od čega će se 12 izdvojiti iz županijske blagajne, a pet će osigurati gradovi i općine, koji školsku kuhinju sufinanciraju u iznosu do 50 posto, a neke ni ne sufinanciraju. Cijena će obroka biti pet kuna.

Potrebno zaposliti kuhare

- Dugoročan je to projekt koji bi trebao imati trajne benefite u budućnosti. Prvi korak je besplatna prehrana, dok je drugi osigurati u svim školama uvjete za topli obrok i blagavaonice, kako bi im se iz naših OPG-ova i s naših polja dostavljalo povrće i voće, a učenicima se u tim kuhinjama servirao ekološki prihvatljiv obrok – započinje HDZ-ov župan Ivan Anušić. Njegovo je to, inače, najzvučnije predizborno obećanje.

- Rezultat će biti to da će se 20 milijuna kuna direktno vraćati proizvođačima hrane, OPG-ovima u našoj županiji, a djeca će napokon jesti zdravu hranu, za razliku od dosadašnjih hrenovki i pizza, i razvijat će zdrave navike. Borimo se tako i protiv bolesti kod mladih, protiv dijabetesa i pretilosti. I na koncu, potičemo naše poduzetnike da zarađuju plasirajući svoj proizvode u školama u svom kraju – navodi župan Anušić. Predviđa kako će već u 2019. hrana s polja stizati u škole.

- Potrebna su dva preduvjeta, da sve škole imaju kuhinju i blagavaonicu, i da resorno ministarstvo dopusti zapošljavanje određenog broja kuhara. Sve će škole imati besplatne tople obroke s namirnicama s naših polja, mi smo prvi, ali to je vrhunski model koji se može primijeniti za cijelu Hrvatsku primijeniti – zaključuje Anušić.