Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Na istoku županije potvrđena zarazna bolest

Afrička svinjska kuga u dvije općine, uzgajivači će dobiti odštetu za usmrćene svinje

afrička svinjska kuga
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Zone zaštite u Brodsko-posavskoj županiji su općine Sikirevci i Gundinci, dok su zone nadziranja općine Slavonski Šamac, Velika Kopanica, Oprisavci i Vrpolje

Zbog afričke svinjske kuge koja posljednjih tjedana poljoprivrednicima nanosi veliku financijsku i sanitarnu štetu, na sjednici Vlade odlučeno je da im se dodijeli novčana pomoć od 8 milijuna eura.

Nakon Vukovarsko-srijemske, zaraza je početkom srpnja potvrđena i u Brodsko-posavskoj županiji, točnije u općinama Sikirevci i Gundinci. Ministarstvo poljoprivrede i nadležne službe utvrdili su mjere kontrole i sprječavanja širenja zaraze, uključujući usmrćivanje preostalih svinja u gospodarstvima gdje se pojavila zaraza, određivanje zona ograničenja, prikupljanja epidemioloških informacija te utvrđivanja kontaktnih objekata i mogućeg širenja bolesti na druge lokacije. Zone zaštite u Brodsko-posavskoj županiji su općine Sikirevci i Gundinci, dok su zone nadziranja općine Slavonski Šamac, Velika Kopanica, Oprisavci i Vrpolje.

O pojavi afričke svinjske kuge razgovaralo se i na sjednici Savjeta za Slavoniju u Otoku. Pronađena su određena rješenja i modeli kako će se na najbolji mogući način pomoći uzgajivačima.

– Poduzimaju se sve mjere kako bi se suzbila i ograničila zaraza, ali i pomoglo u sanaciji štete. Donijeli smo paket poljoprivrednih potpora u iznosu od 17 milijuna eura, uz potpore za svinjogojce. Sada smo koncentrirani na zaštitu, prevenciju i smanjivanje širenja zaraze i istodobno izradu više programa potpora – rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je kako će u najkraćem roku biti donesen program potpore ugroženim svinjogojcima.

– Učinit ćemo sve da broj usmrćenih svinja bude što manji, da se proizvođačima adekvatno pomogne i da se matični fondovi što prije obnove – poručila je Vučković.

nevrijeme u Sl. Brodu BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA Nezapamćeno nevrijeme poharalo županiju, građani saniraju štete VEĆINOM GLASOVA usvojeno je izvješće o izvršenju županijskog proračuna u 2022. godini s prijedlogom godišnjeg izvještaja Održana 17. sjednica Županijske skupštine Vijećnici podržali izmjenu odluke o koeficijentima za obračun plaća službenika ŽUPANIJA je iznjedrila prepoznatljive natjecatelje, neki su godinama bili na tronu Mladi orači pokazali kako se lijepo može preorati parcela "Oračkim vještinama podučio me je pokojni dida. Ponosan sam na to"