Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Nezapamćeno nevrijeme poharalo županiju, građani saniraju štete

nevrijeme u Sl. Brodu
1/4
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Župan Marušić proglasio je prirodnu nepogodu na području cijele županije, oštećenici su pozvani da prijave štetu nadležnim povjerenstvima

Apokaliptični prizori mogli su se vidjeti u brodskom i novogradiškom Posavlju nakon olujnog nevremena koje je u srijedu, 19. srpnja u kasnim poslijepodnevnim satima poharalo Slavoniju.

Olujni vjetar praćen obilnom kišom, a na pojedinim područjima i tučom, nosio je sve pred sobom. Letjeli su krovovi, drveće je padalo na prometnice i automobile. Dio naselja ostao je bez električne energije, u prekidu su bili internet i telefonski promet. Vatrogasci, djelatnici komunalnih poduzeća i djelatnici HEP-a aktivirali su sve raspoložive resurse kako bi sanirali nastale štete.

Izgubljen jedan život

Na teren su izašli i pripadnici Hrvatske vojske, raščišćavali su ceste kako bi ih osposobili za promet. I dalje se intenzivno radi na saniranju šteta.

U strašnom nevremenu zabilježen su udari vjetra od čak 120 km/h. Posljedice su strašne, a izgubljen je i jedan život. U Cerničkoj Šagovini kod Nove Gradiške poginuo je 40-godišnji muškarac u automobilu na koji je palo stablo. Oštećeno je i više desetaka vozila, vrtići, škole, domovi za starije i nemoćne osobe, nekoliko sakralnih objekata, obiteljske kuće i prometnice. Materijalna šteta je golema, a saniranje će trajati tjednima, možda i mjesecima. Noć na 20. srpnja bila je burna. U brodskoj i novogradiškoj bolnici pomoć je potražilo 55 ozlijeđenih osoba, od kojih su tri hospitalizirane.

U Slavonskom Brodu zasjedao je županijski stožer civilne zaštite. Preporuka sa sjednice bila je da načelnici i gradonačelnici aktiviraju trgovačke radnje i centre s potrebnim materijalom za sanaciju šteta, ali isto tako i da građani sami ne saniraju štete za koje nisu kompetentni.

– Pozivamo ljude koji nisu stručni da ne diraju vodove električne energije kako ne bi došlo do stradavanja. Molim građane za strpljenje. Znam da je situacija teška i da ljudi imaju razne potrebe, ali najdragocjeniji su ljudski životi – poručio je župan Danijel Marušić.

Vjetar odnio krov sa škole

Kako je istaknuto, voda iz javnih vodoopskrbnih sustava ispravna je za piće, a ljudima koji koriste vodu iz privatnih zdenaca preporučuje se da vodu prokuhaju prije upotrebe. Utvrđeno je da je među brojnim stradalim objektima najveća šteta nastala na novogradiškoj Osnovnoj školi Ljudevita Gaja, s koje je vjetar odnio krov.

U petak je župan Marušić proglasio prirodnu nepogodu na području cijele Brodsko-posavske županije. Kako se navodi u odluci, u svim općinama i gradovima nanesene su velike materijalne štete na građevinskim i infrastrukturnim objektima te poljoprivrednim kulturama, osobito na višegodišnjim nasadima voćnjaka i vinograda. Oštećenici su pozvani da prijave štetu nadležnim općinskim i gradskim povjerenstvima u pisanom obliku. 

VEĆINOM GLASOVA usvojeno je izvješće o izvršenju županijskog proračuna u 2022. godini s prijedlogom godišnjeg izvještaja Održana 17. sjednica Županijske skupštine Vijećnici podržali izmjenu odluke o koeficijentima za obračun plaća službenika ŽUPANIJA je iznjedrila prepoznatljive natjecatelje, neki su godinama bili na tronu Mladi orači pokazali kako se lijepo može preorati parcela "Oračkim vještinama podučio me je pokojni dida. Ponosan sam na to" GOSTI iz BiH obišli su bolnicu u Novoj Gradiški, Luku Brod i općinu Okučani Na području Republike Srpske živi samo 25 tisuća Hrvata Županija će podržati projekte od interesa za Hrvate u entitetu RS-a