Izbornik
Naslovnica Županije
Na području Republike Srpske živi samo 25 tisuća Hrvata

Županija će podržati projekte od interesa za Hrvate u entitetu RS-a

GOSTI iz BiH obišli su bolnicu u Novoj Gradiški, Luku Brod i općinu Okučani
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Župan Marušić i potpredsjednik RS-a Davor Pranjić razgovarali su o budućoj suradnji na svim poljima i kopiranju dobre prakse u povlačenju EU sredstava

Obnova Katoličkog školskog centra u Banjoj Luci, buduća suradnja na svim poljima, kopiranje primjera dobre prakse, otvorenje mosta na Savi između Stare i Bosanske Gradiške, usklađivanje rada zdravstvenih ustanova i drugi prekogranični projekti u području gospodarstva, prometa, obrazovanja i zdravstva neke su od tema sastanka brodsko-posavskog župana Danijela Marušića s potpredsjednikom Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davorom Pranjićem u Slavonskom Brodu.

Iskustvo i pomoć
Uz župana Marušića, sastanku su u ime Brodsko-posavske županije nazočili i zamjenik župana Marko Šimić, predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić, zamjenik ravnatelja brodske bolnice dr. Boris Hrečkovski, resorni pročelnici te ravnatelji javnih ustanova i županijskog Centra za razvoj.

U fokusu su bili projekti od interesa za hrvatsku zajednicu u entitetu RS-a. Gosti iz BiH obišli su bolnicu u Novoj Gradiški, Luku Brod i općinu Okučani kako bi se na licu mjesta upoznali s primjerima dobre prakse u povlačenju sredstava iz EU fondova.

Brojke govore da danas na području Republike Srpske živi samo 25 tisuća Hrvata, što je oko 10 posto prijeratnog broja. Još je manje onih koji su tamo nastanjeni za stalno, između 15 i 20 tisuća. Međutim, samo iz Brodsko-posavske županije svaki dan više od tisuću ljudi vraća se na svoja imanja u Bosanskom Brodu ili Derventi, u mjesta gdje su živjeli prije rata.
– Hrvati u Republici Srpskoj zastupljeni su u društvu i pokretači su ne samo gospodarskog napretka nego i svih drugih. Dio stanovništva koji je tu prije živio i dalje posjeduje imovinu na području tog entiteta i želi se tamo vratiti i investirati. Mi smo tu da im to omogućimo, a u tome želimo iskoristiti iskustva i pomoć Brodsko-posavske županije i njezine razvojne agencije u privlačenju europskih sredstava. Naravno da su brojke o povratku poražavajuće, ali hajdemo dobrim primjerima, projektima i gospodarskim napretkom povećati taj broj – poručio je Pranjić.

Sava je rijeka koja spaja
Govoreći o suradnji u području obrazovanja, župan Marušić podsjetio je kako je Brodsko-posavska županija u sklopu prekograničnog projekta s partnerima iz Tuzlanskog kantona već instalirala 16 solarnih elektrana na svoje škole, koje su time dobile energetsku neovisnost. Sada takve i slične projekte žele realizirati i s Republikom Srpskom.

– Postoji jako puno dodirnih točaka, jer mi smo cijelim svojim južnim dijelom granično područje s BiH, pretežito s Republikom Srpskom. Sava je rijeka koja spaja, a ne razdvaja i otvaraju se mnoge mogućnosti. Započeli smo i konkretne teme poput obnove Katoličke gimnazije u Banjoj Luci, nekih naših objekata ovdje, ali i drugdje. Dogovorili smo da će sastanak razvojnih agencija biti vrlo skoro kako bismo mogli stići na natječaj za određene programe – istaknuo je Marušić.

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak ovih je dana s direktorom tvrtke Pametna energija d.o.o Robertom Mačekom potpisao ugovor o modernizaciji bjelovarske javne rasvjete Moguća nadogradnja u bilo kojem trenutku Novom tehnologijom javne rasvjete uštedjet će se i do 66 posto energije OTOČNO PARTNERSTVO izradilo je nacrt Teritorijalne strategije otoka Dubrovačko-neretvanske županije, a sve jedinice lokalne samouprave predložile su projekte koji su im prioritetni za financiranje Otočani sami donose odluke o razvojnim prioritetima Županiji na raspolaganju 28 mil. eura za ulaganja u otoke Cilj projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja zapošljavanjem, a ujedno i potaknuti socijalnu uključenost krajnjih korisnika Ovaj program vrijedna je nadogradnja programa pomoći u kući Pružaju pomoć za šezdesetak osoba starijih od 65 godina