Izbornik
Naslovnica Gradovi
Moguća nadogradnja u bilo kojem trenutku

Novom tehnologijom javne rasvjete uštedjet će se i do 66 posto energije

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak ovih je dana s direktorom tvrtke Pametna energija d.o.o Robertom Mačekom potpisao ugovor o modernizaciji bjelovarske javne rasvjete
Foto: Bjelovar
Kredit neće ulaziti u kreditno zaduženje jer će se vraćati od samih ušteda. Imat ćemo pametniju, učinkovitiju i svjetlosno manje štetnu javnu rasvjetu, naglasio je Hrebak

Zastarjela javna rasvjeta u Bjelovaru do kraja godine bit će potpuno zamijenjena štednom tehnologijom temeljenom na LED rasvjetnom izvoru. Naime, proveden je postupak javne nabave za modernizaciju javne rasvjete u gradu, a izabrani ponuditelj je zagrebačka tvrtka Pametna energija d.o.o.

Kamatna stopa 0,25 posto
Ugovor je vrijedan 1,436.840 eura. S obzirom na to da je postojeća javna rasvjeta zastarjela i proračunsko je opterećenje Gradu, ovo je prilika da se prilagodbom optike suvremenih rasvjetnih tijela popunjavanjem pojedinih dijelova novim rasvjetnim tijelima postigne bolje osvjetljenje i smanji potrošnja električne energije.

Riječ je o modernizaciji 4000 postojećih rasvjetnih tijela. U rekonstrukciji javne rasvjete koristit će se štedna tehnologija temeljena na LED rasvjetnom izvoru. Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak ovih je dana s direktorom tvrtke Pametna energija d.o.o Robertom Mačekom potpisao ugovor o modernizaciji bjelovarske javne rasvjete.

– To je velik projekt. Javna rasvjeta je dijelom zastarjela i dodatno opterećuje gradski proračun, a prilagodbom optike suvremenih rasvjetnih tijela i popunjavanjem pojedinih dijelova novim rasvjetnim tijelima može se postići bolje osvjetljenje i smanjiti potrošnja električne energije. Važno je istaknuti i da je taj model modernizacije rasvjete puno povoljniji nego prethodni koji su nam nuđeni. Zadužujemo se kod HBOR-a uz kamatnu stopu od 0,25 posto na 10 godina. Taj kredit uopće ne ulazi u kreditno zaduženje Grada jer se vraća od samih ušteda. Imat ćemo pametniju, učinkovitiju i svjetlosno manje štetnu javnu rasvjetu – naglasio je Hrebak pri potpisivanju ugovora i dodao da Bjelovar ima 6000 rasvjetnih tijela, no da ih je 2000 već modernizirano.

Moguća i nadogradnja
Naglasio je i da su taj posao uhvatili pet do 12 te da takvih ponuda više neće biti. Da se radi o izvrsnom potezu koji će Gradu donijeti znatne uštede naglasili su i Robert Maček i njegov kolega Ivan Semren.

– Evidentna je želja Grada Bjelovara da ide prema zelenoj tranziciji, a nama je drago što i naša tvrtka sudjeluje u tome. Promjenom rasvjete Bjelovar će dobiti bolju i kvalitetniju rasvjetu za manje novca – istaknuo je Maček i dodao da nove svjetiljke imaju desetogodišnju garanciju te da je moguća nadogradnja u bilo kojem trenutku, što će u konačnici dovesti do još bolje funkcionalnosti i štedljivosti. Maček i Semren posebno se ponose što je riječ o hrvatskom proizvodu i što će ušteda energije biti nevjerojatnih 66 posto.

PRIZNANJE je preuzeo osječki gradonačelnik Ivan Radić i pritom istaknuo da je Osijek time potvrdio svoju izvrsnost. Institut za javne financije ocijenio: Gradu Osijeku najviša ocjena za transparentnost proračuna Cilj projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja zapošljavanjem, a ujedno i potaknuti socijalnu uključenost krajnjih korisnika Ovaj program vrijedna je nadogradnja programa pomoći u kući Pružaju pomoć za šezdesetak osoba starijih od 65 godina BILATERALNO DRUŽENJE Jubilarni, deseti Susret u Kalinu obilježila je obljetnica ulaska Hrvatske u Schengen Tradicionalni susret hrvatske i slovenske delegacije "Između Hrvatske i Slovenije više ne bi trebalo biti prepreka"