Izbornik
Naslovnica Gradovi
Tradicionalni susret hrvatske i slovenske delegacije

"Između Hrvatske i Slovenije više ne bi trebalo biti prepreka"

BILATERALNO DRUŽENJE Jubilarni, deseti Susret u Kalinu obilježila je obljetnica ulaska Hrvatske u Schengen
Foto: Grad Samobor

Povodom desete godišnjice ulaska Hrvatske u Europsku uniju 30. lipnja organiziran je i Susret pri Kalinu, jubilarni, deseti susret prijateljskih republika Hrvatske i Slovenije. Zamjeniku gradonačelnice Petru Buriću te pročelniku Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i projekte EU Hrvoju Frankiću pridružili su se NJ.E. Gašper Dovžan, veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, potpredsjednica Gradskog vijeća Grada Samobora Zvjezdana Sečen, predsjednik MO Bregana Marko Matijaščić, gradski vijećnik i predstavnik slovenske nacionalne manjine grada Samobora Goran Gorše, predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović, župnik Župe Sv. Ivana Krstitelja Lug Samoborski, vlč. Josip Čulig... Samoborce i goste na drugoj su strani granice dočekali i srdačno pozdravili Mojca Florjanič i Bogdan Palovšnik, zamjenici župana općine Brežice Rajka Križana, i drugi.

Zamjenik gradonačelnice Petar Burić pozdravio je sve i poručio da su takve prilike vrijedan podsjetnik da smo, iako živimo u dvije različite države, veoma slični i povezani na mnogo načina.

– Danas kada više nema granica svima je život u puno lakši i imamo priliku još i više surađivati – rekao je. Veleposlanik Dovžan poručio je kako su nas granice u prošlosti razdvajale, a sada je ulaskom Hrvatske u Schengen postalo mnogo lakše rješavati sva otvorena pitanja.

– Više ne bi trebalo biti prepreka između naših država – istaknuo je.

Zamjenici župana općine Brežice zahvalili su organizatorima na pozivu i izrazili zadovoljstvo što mogu prisustvovati ovakvom susretu dvaju prijateljskih gradova, i to već deseti put. Mojca Florjanič pozdravila je prijatelje iz Hrvatske i Slovenije uime gradonačelnika i svih stanovnika Brežica i podsjetila kako takvi susreti trebaju zbližavati i kako se nada da će zajedništvo rasti. Brojni gosti nastavili su uživati u izvrsnom kulturno-umjetničkom i glazbenom programu KUD-ova te vokalnih i instrumentalnih sastava uz nezaobilazan koncert Slavonskih lola. Organizator jubilarnog susreta bilo je Kulturno-umjetničko društvo Licitar iz Bregane.

Zdenka Hiržin i Valentina Novak otputovale su u Supetar na Braču gdje će dva tjedna s kolegicama iz Osječko-baranjske županije biti smještene u prostorijama DVD-a Supetar Ispomoć u požarnoj sezoni Prvi put s kopna na obalu u požarnoj sezoni poslane i vatrogaskinje Grad Popovača osnovnoškolcima će sufinancirati kupnju udžbenika, dopunskih i pomoćnih školskih sredstava, radnih bilježnica, zbirki zadataka, likovnih mapa... Za učenike od 1. do 8. razreda I sljedeće školske godine osigurani vaučeri za popovačke osnovnoškolce SUVENIRNICA i dućan "Međimurski ceker" ujedno je i turistički infocentar Novi atraktivni turistički sadržaji Otvoreni hostel Industrial s 24 sobe i suvenirnica "Međimurski ceker"