Izbornik
Naslovnica Gradovi
Ispomoć u požarnoj sezoni

Prvi put s kopna na obalu u požarnoj sezoni poslane i vatrogaskinje

Zdenka Hiržin i Valentina Novak otputovale su u Supetar na Braču gdje će dva tjedna s kolegicama iz Osječko-baranjske županije biti smještene u prostorijama DVD-a Supetar
Foto: VZG KOPRIVNICA I DVD SUPETAR

Zdenka Hiržin i Valentina Novak, operativne vatrogaskinje iz DVD-a Draganovec kod Koprivnice, ovih su dana otišle na redovnu dislokaciju na priobalju, a tijekom vikenda započele su i sve ostale planirane dislokacije vatrogasaca s kontinenta.

Značajan je to dan za hrvatsko vatrogastvo, upravo zbog toga što je ove godine prvi put započela dislokacija operativnih žena u vatrogastvu, koje do sada nisu išle na redovne dislokacije.

Tako su Zdenka i Valentina otputovale u Supetar na Braču gdje će sljedeća dva tjedna s kolegicama iz Osječko-baranjske županije biti smještene u prostorijama DVD-a Supetar i gdje će kao pojačanje dežurati i pomagati domaćim kolegama vatrogascima jer je glavni napor požarne sezone započeo već 19. lipnja, unatoč nešto povoljnijim vremenskim i klimatskim uvjetima.

Za Hrvatsku vatrogasnu zajednicu to je veliki korak naprijed u smislu ravnopravnosti spolova i jednake prisutnosti vatrogaskinja u svim područjima vatrogasnog poziva pa tako i onom najtežem, profesionalnom, operativnom, neposredno na terenu, ističu u Vatrogasnoj zajednici Koprivnice.

Vatrogaskinje DVD-a Draganovec od samog dolaska sudjeluju u aktivnostima domaćeg DVD-a Supetar, a već su odradile i nekoliko vježbi, domaćini su ih upoznali s opremom i područjem na kojem će raditi. Stoga će one kao i svako drugo vatrogasno pojačanje u priobalju redovno dežurati i izlaziti na intervencije s domaćim vatrogascima obavljajući pri tome i sve ostale redovne vatrogasne djelatnosti poput redovnih pregleda i pospremanja tehnike i vozila, vatrogasnih vježbi, a bit će vremena i za edukacije i stručne radionice.

Koprivnički vatrogasci, njih osam, od četvrtka su dežurni i u Nacionalnom parku Brijuni. Kao i svake godine, na Velikom Brijunu dežura četvero profesionalnih vatrogasaca iz JVP-a Koprivnica, dok se na Malom Brijunu nalaze dvojica dobrovoljnih vatrogasaca iz DVD-a Štaglinec. Na otoku Vangi također su dvojica dobrovoljnih vatrogasaca.

PRIZNANJE svima koji su prepoznali povijesnu priliku za stvaranje samostalne i neovisne Hrvatske odao je i ministar branitelja Tomo Medved Poginulo je više od 400 branitelja s područja Zagrebačke županije Emotivno sjećanje na prijatelje i suborce s ratišta OBNOVA će osigurati uvjete za smanjenje potrošnje energije, kao i štetnih emisija ugljikova dioksida Projekt vrijedan 131.756 eura Počinje energetska obnova škole u Okrugljači Potpisivanje je održano u prisutnosti premijera Andreja Plenkovića, Marijana Kustića i vrha HNS-a, a nazočili su i Branko Bačić, velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar, Zlatko Dalić i drugi uzvanici Sporazum o darovanju zemljišta Ovaj kamp bit će baza za aktualnu generaciju naših nogometaša